Нови тврђава театар

Фестивал Нови тврђава театар који се одржава на отвореним терасама Виле Станковић помера се због актуелне епидемије из свог уобичајеног летњег термина у јесењи. Уместо у јулу, фестивал ће бити одржан од 4. до 9. септембра, а у овогодишњем издању публика ће имати прилику да види представе из Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске и Србије.

Нови тврђава театар биће отворен премијерном изведбом Употребе човека по роману Александра Тишме, у драматизацији Бориса Лијешевића и Федора Шилија, а у режији Бориса Лијешевића. Ова представа је настала у копродукцији фестивала Нови тврђава театар (Нови Сад), Новосадског позоришта / Újvidéki Színház, фестивала Град театар (Будва) и East West centra (Сарајево). На репертоару ће се наћи још и ансамбл представа Босанског народног позоришта из Зенице – Ukulele Jam Алена Мешковића, у режији Дина Мустафића. Затим представа Загребачког казалишта младих Х.Е.Ј.Т.Е.Р.И., према новој драми Дина Пешута, у режији Јудите Дамулин. Напослетку и Сељачка опера Беле Пинтера, чију режију потписује Атила Керестеш, а ражена је у копродукцији Новосадског позоришта и Сегединског националног театра. Уз завршну представу изван конкуренције која ће бити изведена у част награђених, очекује се још једно занимљиво фестивалско издање.

„Због великог интересовања публике за Нови тврђава театар, жао нам је што смо морали да померимо датуме. Међутим, ово је прилика да заједно са публиком проверимо тај рани септембарски термин. Може се показати као фестивалски погоднији, па ако се у то уверимо, можда ћемо га и задржати“, најавили су у организационом тиму фестивала.

Аутор фотографије: Бранислав Лучић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *