Ritam Pink Pantera

Od sporednog karaktera uvodne i završne špice za filmove o Kluzou, Pink Panter postaje glavni lik u igranom crtaću. On sada ima ulogu, on nosi priču, u skladu sa njom ponaša se i kreće. Teme, odnosno priče, uvek se u filmu svezuju zvukom i muzikom, kao na primer miris za sećanje. Tako sad glavni Panter ima svoju muzičku temu. NJu je pisao Henri Mancini, preciznije Enriko Nikola Mancini, poreklom Italijan, gradjanin Amerike.

Iz ugla muzike – džez je tema Pink Pantera.

Iz Panterove vizure – tajanstvena, a upadljiva roze; polumračno mesto ili skrivanje na otvorenom, zavisno od momenta ili epizode. Pink Panter tako razmišlja, malo zbog prirode svog karaktera, malo pod uticajem te prepoznatljive melodije. Mada, muzika se piše pošto se osmisli lik, ili to, pak, ne mora da bude pravilo…

Mancini je pisao muziku i za filmove Viktor i Viktorija, Šarada, Suncokret, mnoge još. Dobijao je vredna priznanja. U filmu Doručak kod Tifanija njegovu pesmu Moon River otpevala je slavna Odri Hepbern, a pesma je nagradjena Oskarom.

Mancini je umro u junu 1994. godine.

Rodio se u aprilu 1924.

Neverovatne radne energije, kao dirigent je umeo da održi i pedeset koncerata godišnje.

Umeo je i da rečima da posebnu zvučnost. Poput one u pomenutoj pesmi za koju je tekst napisao Džoni Mercer, a ovako glasi, kada se čita:

„Moon River, wider than a mile,
I'm crossing you in style some day.
Oh, dream maker, you heart breaker,
Wherever you're going I'm going your way.


Two drifters off to see the world;
There's such a lot of world to see.
We're after the same rainbow's end,
Waiting 'round the bend,
My huckleberry friend,
Moon River and me“.

Autorka: Tanja Taubner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *