Odavde je i Supermen pobegao

Već je prošlo vreme za svirku u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Klub Rokanje bio je krcat tog četvrtka, a ove nedelje na repertoaru su bili “Buč Kesidi” i Mr. Rabbit. Bend Mr. Rabbit te večeri promovisao je svoj drugi album po redu pod nazivom “Postmoderna komedija”. Pod utiskom prepoznatljivog zvuka i jasnih poruka ovog alternative hip-hop/fusion sastava, sa frontmenom benda, Aleksandrom Danilovićem, razgovarali smo o svirci, novom spotu i albumu ali i, kako njihov album kaže, “postmodernoj”situaciji u kojoj živimo.

  • Samo što se završila prva promocija Vašeg drugog albuma. Klub je bio krcat, kakvi su tvoji prvi utisci?

Zaista odlična atmosfera. Publika je bila fenomenalna. Sve pohvale i za Pančevce, bend Buč Kesidi. Veliko hvala od srca svima koji su po ovako hladnoj večeri, u četvrtak uveče, izdvojili svoje vreme da dodju i da čuju ono što smo imali da kažemo. Naravno hvala i organizatorima, pa se vidimo neki drugi put na nekom drugom mestu.

mr. rabbit

FOTO: Boris Jovanović

  • Prošlo je dva meseca od objavljivanja albuma i već tri nedelje od premijere spota na MTV-u. Kakve su reakcije?

To je veoma kratko vreme da bi se neki ozbiljniji utisci sabrali, ali što se albuma tiče reakcije su sasvim ok. Pre svega su pozitivne. Videćemo kada prodju i sve koncertne promocije. Tada ćemo imati potpuniju sliku. U svakom slučaju ja sam zadovoljan kako sve to izgleda. Kada je spot u pitanju, rekacije su za sada takodje pozitivne. Čekamo i one negativne.

  • Snimili ste spot za pesmu “Manifest”. Kada je u pitanju tekst, možemo reći da ima religijsku tematiku. Pesma se zove manifest što nas asocira na komunizam. A sama priča spota jeste protiv nasilja nad ženama. Gde je konekcija?

Na prvi pogled je nema. Mada takvi su manje-više svi naši spotovi. Ideja i nas i ljudi sa kojima smo ih radili jeste da sa ekranizacijom dobijemo treću dimenziju pesme. Dakle, imamo muziku koja priča jednu priču, tekst koji govori drugu, slika opet kazuje svoje, a sve to ima nešto zajedničko. Sam naziv pesme i nije mnogo osmišljavan. Nekom je palo na pamet “manifest” – jer nešto objavljujemo. Ali ono što povezuje samu pesmu i spot jeste priča o unutrašnjoj borbi, priča o medjuljudskim odnosima, o odnosima prema stvarima i ljudima koje veoma često ne umemo da cenimo kada su tu. Može se i reći da je to manifest onog unutrašnjeg u ljudima.

  • Sve si pesme pisao ti. I sve u sebi sadrže neku vrstu bunta. Odakle inspiracija i odakle toliki bunt?

Okruženje kao takvo je inspiracija. Ja bih najviše voleo da to nije tako. Odgvor koji je najveći kliše i jeste: svuda oko nas. Ali život u tim nekim ranim dvadesetim godinama čoveka zaista podstiče da bude buntovan protiv svega. Samo je sad pitanje da li će taj bunt kanalisati kroz olovku, papir i kroz muziku ili kroz nasilje u parkovima, na tribinama ili na ulici.

  • Pesma “Superheroji” govori o toj nekoj tužnoj situaciji i superherojima koji su postojali nekad i kakvi postoje sad. Iz perspektive tekstopisca, ko su ti superheroji danas i da li imamo taj “moderni Gotam”?

Kad smo kod superheroja i te pesme, ono što se njome htelo kazati jeste to da mi stalno tražimo natprirodno da nas izvuče iz kojekakvih nedaća i problema. Veoma često smo sami u mogućnosti da sebi pomognemo, ali smo lenji. Očekujemo da nam razne stvari padnu s neba. A tu je i ta druga dimenzija, gde svako ima drukčiju ideju o svom supeheroju. Nama su se superheroji pretvorili u rijaliti zvezde, u kojekakve zvezde iz skupštinske govornice koje ne umeju da sastave tri prosto proširene rečenice. Onda očekujemo da nam oni reše naše probleme, a veoma često smo od njih mogli da vidimo samo mržnju i nasilje, a od ovih današnjih i ratove. Tako da mi se čini da smo danas omašili koncept superheroja.

mr. rabbit

FOTO: Darko Manasić

  • Jedan deo pesme “Večeras” kaže “nismo sada k’o i tada”. Koliko i da li se Mr. Rabbit promenio izmedju dva albuma?

Porasli smo. Prvi album je nastajao u nekom periodu od 16. do 19. godine iako je objavljen kasnije. Kreativni proces stvaranja je period koji nije čak ni kraj srednje škole. To su bili baš srednjoškolski dani. Sada smo malo sazreli u odnosu na taj period.

  • Da li pesma “Postmoderna komedija”, po kojoj je i album dobio naziv, zapravo govori o tome da mi danas živimo neku vrstu postmoderne komedije, naročito u Srbiji?

Kod nas je mrtva trka izmedju komedije i tragedije. Kad više ne možeš da kukaš, ti počneš da se smeješ. U tom nekom smislu rekao bih da je situacija prilično komična. Ako pogledamo sam tekst pesme, onda definitivno živimo u postmodernoj komediji. I kako sama pesma kaže, odavde je i Supermen pobegao.

rokanje-by-natasa-peric

  • Za kraj, da li možemo da očekujemo još neki “manifest” na spotu?

Skoro smo svirali na radio Beogradu, tako da nas uskoro očekuju snimci pesama u akustičnim aranžmanima. To je možda malo neobično za nas i to će se pojaviti ili do kraja godine ili početkom iduće. Takodje, nadam se da ćemo uskoro dobiti i snimke sa večerašnje svirke. A što se konkretno spotova tiče, ja bih voleo barem još jedan kada je u pitanju novi album, ali videćemo hoće li biti prilika za to.

Intervju vodila: Nevena Radosavljević

Naslovna fotografija: Darko Manasić; Poslednja fotografija: Nataša Perić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *