O lavovima, slonovima i koječemu još

„Karneval životinja“ je muzičko delo, a od onih koji pričaju priče. Iako sve, u muzici i van nje, govori, oponaša, oslikava, prepričava i preslikava, ova kompozicija poznatog Kamija Sen Sansa je sve to i nešto malo više.

„Karneval životinja“ je zasnovan na starozavetnoj priči o Noju i barci. Orkestracijski momenti ujedno su najave svečanog ulaska životinja po vrstama. U predivnu ladju, koja je ujedno i manifestovana Božja narav – uvek će čuvati pravedne, zato će ovu porodicu potpuno da zbrine i zaštiti – životinje, koje će im u dolazećim vremenima biti od koristi ili tek ulepšavati život, stupaju po naročitom redu. I baš kao na karnevalu, svaka ima svoju rolu. Prvi nastupaju kraljevi svih životinja – lavovi. Nakon njih, kao po naročitoj etikeciji, ulaze ostale vrste.  Posle lavova, u drugom stavu pojavljuju se kokoške i petlovi, zatim u trećem magarci, zatim kornjače, slon, kenguri, akvarijum, karakteri sa dugim ušima, kukavica u dubini šume. Deseti je Veliki kavez za ptice, zatim pijanisti, fosili, labud i četrnaesti, završni stav. Svaki ulazak je nova scena, poglavlje ili sekvenca te tako i svaka za sebe zvuči.

Kamij Sen Sans je napisao delo 1886. godine. Reč je o deskriptivnoj kompoziciji koja sadrži širok opseg muzičkih opisa konstruisanih na trijumfalan, ili krajnje sveden, humorističan ili, opet, satiričan način. Upravo po tome, delo je izuzetak u Sen Sansovom stvaralaštvu. Zanimljivo je još nešto – jedini stav Karnevala životinja koji je bio izvodjen za vreme Sen Sansovog života, bio je trinaesti, Labud. Napisan je za čelo uz pratnju dva klavira. Kako se muzika na violončelu većinom izvodi sa mnogo vibrata, pisac je dobio mogućnost da predstavi ovu predivnu pticu kako plovi vodom koju mi takodje čujemo.

Autorka: Tanja Taubner

One thought on “O lavovima, slonovima i koječemu još”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *