Nestvarne stvari

uspavljiva doba, čaj, noćni dani, isti san, vrt, vrtlog reči, prozor, ogledala… Fluorescentno, duboko i tamno. LUNA. Svakako stariji bend, nepostojeći zapravo. Poslednji put viđen na Egzitu 2004. Iza sebe samo jedan album Nestvarne stvari.

Osnivača grupe, Slobodana Tišmu, širi krug poznaje po NIN-ovoj nagradi koju je 2012. dobio za roman Bernardijeva soba, nešto uži po tome da je u časopisima za književnost objavljivao tekstove nalik na lični dnevnik pod nazivom Blues diary, a najuži i po njegovom mestu i bendu na domaćoj muzičkoj sceni.

Naime, Tišma je posle raspada njegove ranije grupe La strada, okupio Zorana Bulatovića Baleta, Jasminu Matrušić Minu, Marka Vukomanovića Mareta i Ivana Firčija. Tako je oformljena Luna. Nestvarne stvari objavili su 1984. godine. Nedugo zatim Firči je prešao u EKV, a Tišma i Mina su pokušali da obnove La stradu. I ova grupa je izdala samo jedan album, 1987.

Iako bend koji nije pokrivao širok auditorijum, Luna je imala svoje slušaoce ne samo dok je postojala. Mnogi su ovaj bend otkrili dugo pošto se grupa ugasila.

Ima ljudi koji prosto ne umeju da promovišu sebe ili im to zaista nije toliko bitno. Bitno je da stvarne stvari dok se sluša Luna počnu da izgledaju čudno, tupo, komično, svakako, samo ne onako kako obično jesu. Artizam i jeste na granici akrobatike i virtuoznosti koja može da bude i samo u osećaju.

Ima onih koji Lunu definišu kao jedini bend eks Jugoslavije koji je stvarao muziku u dark art post pank maniru. Postoje i oni koji kažu da je Luna, za razliku od mnogih ondašnjih i današnjih izvođača i grupa, ostala među retkima koji tekstom vode muziku.  Kakogod, na momente jeste nestvarno skroz.

Luna – La strada – Postoji muzika koja se sluša. 

Po staklu klizi kap
Iz senke gleda vrač.
Tvoj lik se menja sam
U mnogo boja.

Pod kosim kapima ples
U vrtu ti i ja.
Razbijen krik na dnu
U liftu slomljen mač.

Bal leži mlad i lud
U vlažnom lišću.
Prizor neki vidi
odsjaj u njemu brz…
Ponoćnog sunca
telu i dušu tu.
Bal leži mlad i lud
U vlažnom lišću sna.

Balder na prozoru                       

Autorka: Tanja Taubner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *