Џим Морисон – шаман у рокенролу

И после скоро 50 година од његове смрти, Морисонов звучан баритон и даље је један од најбољих начина за бег од реалности.

Рођен је 1943. као James Douglas Morrison, у Мелбурну (САД). После војног позива Морисоновима, њихов живот постаје пун селидба, што је веома утицало на самог Џима, поред његовог каснијег прекида односа са родитељима.

Као дете, једном приликом, Џим је у току путовања са родитељима наишао на саобраћајну несрећу, где су била разбацана тела радника Индијанаца. Тада је он почео да тврди да је у њега ушао дух старог индијанског шамана. Многи нису веровали у ту причу, мада је он и годинама касније тврдио исто. Управо то, одразило се на његово касније понашање, када је носио индијанске огрлице и појас и често на сцени изводио индијански ритуални плес. Поводом тога, Реј Манзарек (члан бенда „The Doors“) је једном приликом уз осмех изјавио:

Када ти неко исприча тако откачено сјајну причу, сигурно му нећеш рећи да лаже. Па наравно да лаже – он је уметник! То и јесте посао уметника – да измишља приче, а Џим је био уметник“.

То да је Џим био уметник, сведочи и чињеница да је, поред сјајног и непревазиђено доброг гласа, био веома вешт и у писању поезије.

„Права поезија у начелу не говори ни о чему. Она само приказује могуће варијанте. Поезија отвара сва врата, а на теби је да изабереш кроз која ћеш ући у изабрану димензију. Зато ме поезија и привлачи, тако је вечна и ванвременска. Комбинације речи, песме и поезија ће једине преживети Страшни суд. Нико се неће сећати филмова, скулптура, слика… али музика и песме ће наставити да постоје кроз време и простор“. Џим Морисон

Утицај на његово писање имали су неки од највећих умова и уметника, као што су Ниче, Вилијам Блејк, Џозеф Кембел и други. Тако је инспирација за назив бенда „Тhe Doors“ (Врата) дошла баш из Блејкове реченице: „Кад би врата перцепције била очишћена, све би се човеку указало онакво какво заиста јесте, бескрајно“. Његове песме биле су пуне култова и симболике, коју је Џим најбоље разумео.

Поред музике и поезије, Џим је показивао и заинтересованост за кинематографију, па је тако завршио студије кинематографије на UCL, где је касније и упознао Реја Манзарека, клавијатуристу, са којим је основао бенд.

Џим је био веома стидљив, на почетку се бојао и да држи микрофон, али временом, преобразио се у дивљег и неукротивог момка, са непоновљивим гласом и високим IQ-ом, због чега није трпео ауторитет и увек се издвајао из масе, чак и ако то није заиста желео.

The Doors

Са успоном бенда „The Doors“ и Џимов живот је мењао правац. Почео је да скита и све више ужива у ЛСД-ју, због чега је од буцкастог дечака, постао бог рока, што је и овековечила Џоел Бродски низом црно-белих фотографија. Ова серија фотографија остала је упамћена захваљујући култној пози разапетог Христа, која је била на омоту плоче „Best of the Doors“.

Морисонов живот скитнице добио је смисао када је упознао Памелу Керсон, његову дугогодишњу пратиљу. Памела је била његова инспирација и страст. Њихова веза била је наизглед идеална, али у суштини, пуна бурних расправа и неслагања. Поред свега тога, Памела је остала поред Џима до краја његовог живота. Заједно су се преселили у Париз 1971. године, где је његов живот окончан, по званичним подацима, услед срчаног удара. После 3 године од његове смрти, Памела је умрла, такође у 27. години као и Џим, чиме је он ушао у „Клуб 27“, који су чиниле звезде умре у 27. години (Џими Хендрикс, Џенис Џоплин, Курт Кобејн и други).

Џим Морисон, остао је и остаће заувек упамћен по својој ексцентричности и неприпадању овом свету. Био је један велики уметник и певач, који је обележио време, када је музика још увек нешто значила. Није тражио да буде запамћен, али то је најмање што можемо да урадимо за њега, док његов дух, као дух шамана лети овим светом и верујемо и даље пева хитове као што су „Riders on the storm“, „The End“, „LA Woman“ „Touch me“, „People are strange“ и многи други.

Аутор: Јована Михајловић

One thought on “Џим Морисон – шаман у рокенролу”

  1. “The Lizard King”. Nezaboravan i najveći. 🙂
    Nakon njega, tu “šamansku” scensku personu i harizmu posedovao je možda jedino pokojni Majkl Hačins (“INXS”), mada se i Ijan Estberi ozbiljno približio (i tu ne mislim na onu slabu obnovu “Doors-a za 21. vek”, već početak karijere”The Cult”-a).
    Dodala bih da je, pored izvornog Blejkovog citata, ime benda inspirisao (iz istog izveden) naslov Hakslijevog dela “Vrata percepcije”.
    Hvala na tekstu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *