Belly Dance Fusion

Da li pored čula mirisa, ukusa, sluha… postoji nešto što bi moglo da se nazove čulom pokreta? Svakako da. I to je najskrivenije čulo. Ono mora da se probudi da bi bilo priznato i videlo se na nekom. To jeste moguće – videti pokrete proizvedene nečim za šta se obično sumnja da bi se moglo nazvati čulom.

Osluškivanjem svoga tela gradi se poverenje u njega. I lepi časovi sreće.Gotovo da je uvreženo mišljenje kako je orijentalni ples namenjen isključivo zabavi publike. Kažemo orijentalni, a ne trbušni, jer se izvodi ne samo stomakom i kukovima već celim telom. Plesačice (i plesači, mada u manjini) izoluju određene delove tela i, kontrolišući svaki, svoju igru ujedinjuju u celinu. Muzika, dekor i kostim svakako su bitni ali ono što je neophodno i važi za imperativ, a nameće se samo od sebe, jeste da svako otkrije svoju igru, manir i stil i da to neguje.

Tribal fusion belly dance je najmlađi stil orijentalnog plesa i privlači najviše one koji svoj doživljaj, kroz definisane pokrete, žele da predstave i kroz modernu muziku, ne samo onu koja dolazi iz Egipta, Turske, Persije. Ovaj ples se može izvoditi uz hip-hop, elektro, dabstep, džez, klasičnu muziku, uz tango ili latino. Izazov je kada se izmešaju neki od ovih elemenata sa pozadinskim orijentomi tako „napiše“ kratka priča. Ako je kratka priča po mogućoj definiciji sam nerv novele ili pripovetke, onda se, u cilju kreiranja i izvođenja iste, ima u vidu i to. Fusion belly dance ne podrazumeva zavođenje pogledom. On se izvodi i povezom preko očiju, sa maskom na licu ili lica potpuno otkrivenog, a osmeh, koji je prioritetan u klasičnom orijentalnom plesu, ovde zavisi od teme i ne mora ga uopšte biti. Kada se spomene orijentalni ples obično su prve asocijacije istok, zavese, orijentalna muzika, šljokičavi kostimi ierotizovani pokreti koji oponašaju zavođenje. Erotičnost je jedan od elemenata ove vrste igre (kažemo vrste iako postoji više oblika ovog plesa) ali u sofisticiranom, umetničkom belly dance-u ta erotičnost dolazi kroz buđenje ženstvenosti, a buđenje ženstvenosti kroz upoznavanje sebe i sticanje odvažnosti da se ono što lako može da klizne u meku pornografiju, podigne na nivo dražesnosti, gracioznosti i virtuoznosti. Stoga ovaj ples zahteva punu koncentraciju, jasan osećaj za prostor, za ritam i muziku, sa definisanom koreografijom koja priča priču. Priča može biti sa ljubavnom tematikom, može je osmisliti epsko-fantastično nadahnuće ili pak nešto treće. Uskladiti sve ovo, kao i scenu, svetlo i kostim, daleko je od jednostavnog. Izvesti tako nešto zahteva svakodnevnu vežbu koja osposobljava da se pokreti izvode apsolutno pravilno, a da se od nadahnuća ne izgubi ništa. Tačnije – da se ono oseća, vidi, akcentuje, usmeri ponekad, a nekad pomalo i urazumi.

Pokret može da zvoni, da proizvede prigušen ton, da zazvecka, da uzdahne, da zadrhti, može da odsvira vibratom, da se pojača i da se utiša.

Opčinjenost je posebna vrsta draži. I nije isto što i negovanje lepog. Poštovati sebe znači umeti spoznati i prepoznati razlike.Fusion belly dance je naročit način pripovedanja kroz kretnje, kao uostalom i onaj klasičan. Kretnje su fabule, reči su ritam. Ritam je skelet muzike. I srce ovoga plesa. Ima plesačica koje se uplaše da će probuđeno čulo tek tako da iščezne i da će ushit da se umori. To se događa sve dok se ne otkrije bitna osobina pokreta, a to je da ih telo pamti ili da ih se telo setilo. Pošto je telo videlo koliko mu može biti lepo, u časovima eventualnog straha da se ne desi tako nešto, pomoć se traži na svakom mestu, kao zagubljen sitni predmet u moru krša. Da je živ i da želi o tome da piše, Bela Hamvaš bi dao razumevanje ovome svemu, taj mislilac koji je meditirao sopstvenim ritmom, pripovedao o Stounhendžu – ekstazi stene, Psihologiji branja cveća, Metafizici muzike („Čar je snaga žene, kao što je snaga čar muškarca.“)

Senka se kreće iza marame koju drže ruke, tačnije prsti.
 Sabljom se raseca vazduh u kome je ostao miris marame.
 Obezoružana,
 Počinje telom da kriče.

Autorka: Tanja Taubner

One thought on “Belly Dance Fusion”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *