Velika lepota Paola Sorrentina

La grande bellezza  Velika lepota, film čuvenog italijanskog reditelja Paola Sorrentina, jedna je od gotovo najverodostojnijih drama i omaža modernom svetu i njegovoj lepoti. Svet ljubavi, lepote, strasti i sjaj luksuza istorijske i izvanvremenske metropole Rima, čine film gotovo čulnim sladostrašćem, a sve ono što se pod maskom lepote krije prodire u samu suštinu ljudskih nagona. Radnja filma gotovo da je zanemarena, jer vodeći se lepotom i spoljašnjim sjajem, ovo je luksuz koji zahteva jako čulo vida i potpuni osećaj slobode i ne zavisi od aktera – čoveka.

Ovo nije film samo za ljubitelje italijanske filmografije, već prvenstveno film koji ljubi i slavi lepotu, kao i njene skrivene „namere”.

Pritajena potreba režisera da istinski opiše lepotu izvan njene površnosti, ostaje uskraćena razumevanja estetike modernog doba:

Izgleda da ne mogu da pronađem bilo kakvu lepotu u transformaciji tela kroz operaciju ili botoks... Danas je to tako lako učiniti jer postoji takva zloupotreba tehnike u kozmetičkoj hirurgiji. Bez obzira na to, voleo bih da razumem ovaj fenomen, jer iza njega postoji istinska bol i tuga, nemogućnost prihvatanja svojeg tela i toka vremena.

Paolo Sorrentino

Uredništvo KULT-a vam preporučuje uživanje u ovoj filmskoj fabrici lepote:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *