Teodori Stojanović internacionalna nagrada za slikarstvo

Autorka o sebi

Slikarstvom sam počela da se bavim još u osnovnoj školi, presudan momenat za to je bio čas Metodike u nastavi za koji su studenti slikarstva pod prismotrom jednog od profesora Likovne Akademije nama držali čas likovnog. Jedan od studenata je zapazio moj talenat i pokazao moj crtež svom profesoru, koji me uputio na takmičenja, na kojima sam osvojila brojne nagrade. Neka od njih su Krv život znači, nagrada na Vukovom saboru u Tršiću, Nagrada železnice, Nagrada Opštine Vračar za najbolje naslikan lik Sv. Save i još mnoge druge. Sve to je podsticajno uticalo na moj dalji razvojni put kao umetnika. Već tada sam bila sigurna da ću upisati Akademiju i da je slikarstvo nešto čime ću se baviti ceo život.

Moj profesor na poslediplomskim studijama, sa čijim slikama sam se susrela prvi put na početku svojih studija u Sanu galeriji je bio Vladimir Veličković. Bila sam oduševljena! Na ogromnim platnima ispred mene su se našle veličanstvene slike idejno i umetnički urađene na način na koji sam ja zamišljala svoje slike u budućnosti. Tada sam poželela da na neki način dođem do njega i učim od njega. U tom periodu još nisam znala da će on postati profesor na poslediplomskim studijama jedne od privatnih Akademija kod nas.

Druga moja ljubav pored slikarstva je i filozofija. Osim slikarstva završila sam i studije filozofije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Postoji spoj sa filozofijom na mojim slikama. One su proizvod mog unutrašnjeg doživljaja, izraz mojih osećanja i mog pogleda na život, najdublji izraz emocija.

Inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu. Posmatrajući lica ljudi pokušavam da doprem do, njihove duše, onoga sto osećaju. Na licu u pogledu sve je ispisano, reči za to nisu potrebne one su suvišne. Moje slike nastaju kao akumulacija doživljaja u toku jednog ili više dana. Nekad je potrebno i po nedelju ili više dana da bi mogle eksplodirati na platnu – to je osećaj koji je poseban. Prosto znam kad je momenat za nastanak nove slike. Tada ona nastaje brzo i bude uspešnija i bolja nego bilo koja koju sam uradila sa manje akumuliranih emocija. To je stvar raspoloženja i inspiracije, dešava se i da u jednom danu naslikam više slika.

Član sam svetskih umetničkih organizacija ICAF, Fokus Europa. Dobitnik više umetničkih priznanja i učesnik na mnoštvu inostranih izložbi i nekoliko likovnih kolonija. Zahvaljujući tome uspela sam da obiđem neke od zemalja koje sam od uvek imala želju da vidim. Imala sam izložbe u Rimu, Milanu, Barseloni u MEAM Muzeju Evropske umetnostigde sam imala čast da se sretnem sa sinom Salvadora Dalija, Joseom Van Roy Dalijem.

Nagrada Talents and Profesionals, čija dodela će biti u hotelu Rits u Madridu, jeste nagrada koja se vezuje za umetnički opus koji obuhvata više mojih slika. Veoma sam počastvovana ovim velikim priznanjem, ono je još jedna potvrda mog talenta i rada na sebi kao umetniku, još jedan podsticaj za moje dalje stvaranje i usavršavanje.

Teodora Stojanović 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *