Porok ili merak

Okoreli pušač se teši tvrdnjom da mu cigareta koristi, da ga umiruje, da mu je potrebna kao i hrana, da mu podiže radnu sposobnost i raspoloženje. Teši se primerom stogodišnjaka koji je pušio i nije dobio rak. To je za njih merak, uživanje u jednostavnim starima. Nagradjuju sami sebe cigaretom kada izadju na kraj s osećajem napetosti, teskobe ili besa u teškim situacijama. Puše da bi sprečili neugodan osećaj žudnje, koji nastaje kada se ne puši.

Cigareta ima samo negativne strane. Ona trenutačno smiruje, ali ubrzo nastupa razdražljivost koja zahteva novu cigaretu itd. To je začaran i tragičan krug u kome se nalazi pušač. Iz tog se kruga godišnje, samo u Evropi, registruje oko 500.000 smrtnih slučajeva od direktnih posledica pušenja, a šta je sa pasivnim pušačima?

Hajde da se mi odrasli sretnemo u razumevanju.
Prihvatite da postoji pravo, neću da pušim. Zašto ste dozvolili da zakon reguliše prava nepušača, i opet ga kršite. U zatvorenim prostorijama, u prisustvu deteta, bolesne i stare osobe koja ne puši, ne palite cigarete. Odakle vam pravo da mislite da je pravo na cigaretu i porok jači od prava – ja neću cigaretu. Poštujem vaš izbor, razumem vaše potrebe, ali vas molim da ne pušite na mestima gde to nije dozvoljeno. Poštujte one kojima smeta i šteti duvanski dim. I ne bacajte pikavce svuda.

DSC_0269-compressor

FOTO: OLjA SIMOVIĆ

DSC_0274-compressor

FOTO: OLjA SIMOVIĆ

DSC_0279-compressor

FOTO: OLjA SIMOVIĆ

DSC_0292-compressor

FOTO: OLjA SIMOVIĆ

DSC_0329-compressor

FOTO: OLjA SIMOVIĆ

Autorka teksta i fotografija: Olja Simović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *