Озарк: два лица мафије

Како на домаћој тако и на светској кинематографској сцени, последња декада је обележена фасцинацијом нарко-крими-серијама и политичким трилерима. Нетфликсова серија Озарк из 2017. године обједињује елементе комерцијалног блокбастера и крими драме. Осим што обрађује тему организованог криминала, ова серија се издваја из мора других социјално-психолошком мотивацијом ликова, њиховим растом и трансформацијом, као и јасним, праволинијским развојем радње са надпросечно великим бројем обрта. Она приказује моралну деградацију обичног човека који је једном својом лакомисленом одлуком одредио ток свог живота и живота своје породице. Праћени успонима и падовима, искушењима и привидним решењима, судбина породице Берд је запечаћена, а одступања са „изабраног“ пута су минимална, ако не и немогућа. Од најситније карике у ланцу, Венди (Laura Linney) и Марти Берд (Jason Bateman) постају један од најмоћнијих политичких парова на Средњем Западу и стожер мексичке мафије. Посматрачи смо транформације у којој избор постаје дужност, морал – флуидна категорија, а динамика породичних односа је одређена борбом за голи живот.

Главни јунак, Марти Берд (Marty Burde), харизматичан и елоквентан финансијски саветник у Чикагу, води фирму са својим партнером Брусом. Обојица лепо живе и зарађују прањем новца за мексички картел Наваро не удубљујући се много у дугосежне последице по себе и људе који су (несвесно) умешани. Наизглед, двојица пријатеља живе амерички сан све док нарко бос не „намирише“ потенцијалну утају новца. Његов изасланик Дел Рио ненајављено долази у посету и хладнокрвно убија Брусову вереницу наочиглед окупљеног тима из Чикага. Пренеражени насумичним убиством, двојица локалних актера се одају из страха. Дел Рио психолошким триковима измамљује признање и из Бруса. Један по један човек пада све док Дел Рио не прислони цев на Мартијево чело. Марти одбројава секунде до свог краја; његов најбољи пријатељ је управо ликвидиран усред реченице. На коленима, мозак пословања и једини који није упознат са ситуацијом, а ипак не без кривице, Марти у делићу секунде смишља невероватну причу о инвестицији у једно мање-више заборављено летовалиште у Мисурију ослањајући се на Брусов бесмислени предлог од пре неколико сати, који је са зналачким осмехом професионалца у секунди био одбацио. Мартије свестан да једино вансеријски план, који мора бити на граници немогућег, може да га спаси. Такође зна да је кључна реч која отвара сва врата у окружењу у ком се нашао – новац. Стога домишљато и виспрено уобличава причу (која се спонтано одмотава пред његовим очима и изненађује њега колико и његовог саговорника) иако ни сам није сигуран да је план остварљив. Дел Рио је забављен и заинтригиран предлогом и одлучује да му пружишансу баш зато што не верује да је ико у стању да за недељу дана опере баснословну суму новца коју муовај обећава.

Озарк

Како би ствари биле још горе, у исто време Марти сазнаје да га жена, са којом је у браку преко двадесет година, најбољи пријатељ и мајка њихове двоје деце, вара. Ситуација се компликује, а двојица Дел Риових „паса трагача“ бацају са последњег спрата солитера Вендиног љубавника и стављају Мартија пред ултиматум. Мартијев лични и пословни живот су у расулу, али предаха нема. Са горчином у устима сакупља своју породицу, која се опире, и води их све у резерват на језеро Озарк где ће се њихови животи, а и они сами развити у своје супротности и никада више неће бити оно што сунекада били.

Озарк је место које у први мах симболише рај. То је оаза нетакнуте природе, коју незајажљива потреба човека да све потчини сопственим (материјалним) потребама још није успела да изобличи. Породица Берд губи свој друштвени статус и идентитет и постаје једна од многих у малограђанској, привидно конзервативној средини. Када више нема излаза, Венди упућује своју децу у посао којима се родитељи баве и ситуацију у коју су се уплели с тежњом да им подигне свест о опасности, али у исто време двама тинејџерима на леђа набацује бреме несразмерно тешко у односу на њихове године и искуство. У више наврата деца указују на лицемерје и привид у ком живе и стицајем околности постају и сама део света у који су их родитељи увукли.

На други поглед, Озарк је рај само за туристе. За мештане он је жиг и представља уточиште леченим наркоманима, одметницима од закона, унакаженима и увређенима – људима са маргине који свој крст носе с осмехом, а кад нико не гледа предају се свом мраку. Ликови нису типски: сви су посебни и различити, напукли и оштећени духовно и телесно. Ти људи су нови пријатељи, сарадници и повереници породице Берд. Фантомски шеф, нарко бос који је до тада био само име и реч иза ланца људи, добија глас и лице, а илузија о томе колико су Бердови у ланцу неважни, мали и далеко од извора зла, убрзо се распршује. Мафијашки окршаји, отмице, претње и убиства постају њихова огољена реалност и свакодневица. У том погледу серијаистражује слободу воље и границе до којих смо спремни да идемо не бисмо ли оправдали циљ. У шта ће породица Берд претворити Озарк? У шта ће се сама претворити и куда ће их одвести њихова (не)слобода воље? – нека су од питања која управљају наративним током.

Гледалац се такође сучељава са питањем добра и зла. Бердови наилазе на корумпиране политичаре и адвокате, плаћене убице и социопате, али исто тако и на широкогруде људе, сањаре и вернике, који им стоје на путу. Да ли је оправдано да жртвују људе, који су некада и сами били, како би спасили сопствене животе или ипак постоје преседани и неутрално тло? Да ли их чињење неминовног зла опредељује или сврстава у једну или другу групу? Снага ове серије лежи у томе што се у дубљем слоју значења поиграва искључивим категоријама. Приказује дијапазон човекове прилагодљивостии његове слабости. Поручује да смо смо сви издељени и да некада једини начин да не дозволимо господину Хајду да нас обузмејесте да категорички кажемо НЕ и не пређемо границу, макар било и за милиметар. Ово јесте серија о ситуацијама у којима смо олабавили полугу мислећи да један безазлени уступак никада неће попримити размере опште катастрофе. Међутим, једна одлука повлачи другу. У случају породице Берд суочавамо се са најгорим могућим сценаријем и цела породица трпи због лакомости и непромишљеношти двоје родитеља, чији је живот измакао контроли.

Осим родитељства, један од мотива у серији јесте и мушко-женски принцип. Услед Вендине прељубе однос двоје супружника је натегнут и баш кад се чини да су поново пронашли пут једно до другог, њихове личне несигурности и различита мотивација, као и неиспуњени снови и жеља за признањем и славом, стају им на пут и гурају их у супротним смеровима. Својим природним шармом и лежерношћу, Бејтон је створио допадљив лик који се креће на релацији јунак-антијунак, лик који дела и жртвује себе целог зарад породице. Као неко ко је изузетно интелигентан и одлично уме да процени ситуацију, искорак из сопствене личности и изазов за њега јесте да се понекад препусти емоцијама и да схвати да није једини који све (најбоље) зна. Његова партнерка на екрану, Лаура Лини, одлично се надопуњује са њим и предочава жену која бежи од своје неславне младости и жали за својом млађом верзијом, која је обећавала успешну политичку каријеру. Венди је интелигентна жена у којој се буди глад за моћи. Занимљиво је на њиховом примеру посведочити колико човек може да падне и какав је пут искупљења, ако је уопште могућ. Једна од отежавајућих околности јесте препознати га на распућу када су могућности многобројне, а ниједна се не чини исправном. Сваки лик у овој серији је енигма за себе и представља својеврсно огледало, пред којим је сваки појединац и жртва и агресор. Коначно, клица зла обитава у свакоме од нас и фатална је јер нам се приказује у руху невиних снова о успеху и рањеног срца услед неправде.

Идејни творци серије, Бил Дубук (Bill Dubuque) и Марк Виљемс (Mark Williams) определили су се за дужи формат, тако да свака епизода кокетира са играним филмом по дужини, комплексности и заокружености радње. До сада је снимљено три сезоне од по десет епизода, а у јуну 2020. је започето снимање последње сезоне од четрнаест епизода, која ће бити подељена у два дела. По атмосфери, серија је трилер, радња се развија вртоглавом брзином, а гледалац је вечито под адреналином јер таман кад помислимо да се Марти решио једног проблема и да можемо да одахнемо, управо је створио себи други, још озбиљнији. Прича је препуна успона и падова, заврзлама и перипетија и прави је избор за оне које од серије очекују коктел узбуђења, изненађења и неизвесности. Озарк и његовиљуди ће вам се увући под кожу, загледаће испод површине и провозати вас од ваших најмрачнијих жеља и ниских страсти преко најузвишенијих амбиција до идеје о моралној чистоти.

Ауторка: Александра Ђорђевић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *