Martin Mekdona: Three Billboards

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Martin Mekdona (Martin McDonagh), režiser ovog filma, poznat je po svom radu u pozorištu. U svet filma je kročio 2008. godine sa svojim filmom „In Bruges“ koji je ubrzo postao moderni klasik. Svoj uspeh je nastavio 2012. sa filmom „Seven Psychopaths“. Oba filma su bile crne komedije, čuvene po svojim nepredvidivim, originalnim scenarijima i postavile su ga kao jednog od najintrigantnijih filmskih stvaralaca današnjice.

Tu dolazi i Mekdonino treće ostvarenje, napeta drama o majci koja traži pravdu za ubistvo njene ćerke. Jednog dana dok se policajac, kog savršeno komično i zabrinjavajuće igra Sem Rokvel (Sam Rockwell), vozi po putu izvan Ebinga (izmišljenog gradića u Mizuriju) na kom vidi tri velika bilborda koji prozivaju lokalnog šefa policije za nekompetentno istraživanje ubistva i silovanja mlade devojke.

Žena koja je podigla te bilborde je majka devojke koja je brutalno ubijena. Ulogu tumači čuvena Frensis Mekdormand (Francis McDormand) koja u ovom fimu daje nezaboravnog lika kog je Martin napisao isključivo za nju. Ne može se zamisliti niko drugi ko bi toj ulozi dao tu dozu ozbiljnosti, humora i iskrenosti. Ona je žena kojoj više ništa ne može stati na putu kako bi pronašla ubicu svoje ćerke. U njenom gradiću bilbordi naprave senzaciju zbog čega biva šikanirana od njenih sugrađana. Prebacuju joj to što se usuđuje da proziva policajce koji „rade svoj posao“. Lokalni sveštenik joj govori da prestane sa traženjem pažnje i da svoj spas pronađe u veri. Ono što svi drugi građani tog mesta ne znaju, a tim i sama publika je koliko jako ona može da udari. Frensis je kao razjarena lavica koja bez pardona gazi po svima kako bi isterala pravdu. Nije bitno da li su to sveštenici, policajci, zubari, deca ili obični prolaznici na ulici. U njenim očima svi su odgovorni za ubistvo njenog deteta ako odbijaju da reaguju i ignorišu šta je urađeno. Film je prepun preokreta i nikada ne možete da predvidite kuda vas film vodi. Baš kad je jedna stvar otkrivena, Mekdona ubaci nešto sasvim levo, a kad se naviknemo na to, udari nas s desne strane. Može se reći da je film pravi bokserski meč između režisera i publike. Svi likovi su autentični i Mekdona u svakom od njih pronalazi nešto vredno posmatranja. Priča ide svojim organskim tokom i završava na nepredvidiv način koji je gorak i sladak u isto vreme. Svaka scena je puna dinamike i energije, čak i kada se to najmanje očekuje. Film je drzak i prizeman i nikada se ne stiče utisak da su emocije odglumljene. Svaka reč je skrojena da bude upotrebljena u savršenom trenutku. „Three Billboards“ je nezaboravno iskustvo i još jedan je u nizu Mekdoninih filmova koji će postati kultni klasik.

Autor: Gojko Dimić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *