Kako je živeo David Gale

Pojedina filmska ostvarenja ma koliko popularizovana i svojatana u grupe pedeset/sto ili više najboljih filmova godine, decenije ili veka, nisu uvek merilo i vrednosti filma, kao što ni kritika nije poslednje slovo koje određuje kvalitet, jer se pojedina ostvarenja  izdvajaju i predstavljaju pričuistinu/istoriju za sebe. Takvi filmovi kao da ne zavise od filmske kritike, mišljenja gledalaca niti ih je moguće oceniti, jer su oni to učinili i pre nego što je platno ,,zasijalo”.

Godine 2003. britanski reditelj Alan Parker, odlučio je da se svakako hrabro upusti u filmsku ekranizaciju istoimene drame The Life of David Gale. Priča  profesora i aktiviste Davida Gale-a, kojeg glumi Kevin Spacey, pored toga što pokreće aktuelnu borbu za ukidanje smrtne kazne u Teksasu govori o jačini i važnosti ideje koja u ovom slučaju prevazilazi snagu jedne grupe (aktivista) i prerasta u ljudski moto. Doslednost i snaga karaktera pojedinca biće predmet različitih, gotovo suprostavljenih, mišljenja da li je stvarniji čin ideala ili sam čin borbe. Bilo da je reč o manipulaciji, kontroverznom odnosu pobune i pobede, ovo je film koji se vešto poigrava sistemom i čovekom unutar istog. Kako i sa kojom snagom karakter i dela jednog čoveka postaju pobuna državnog, zatvorskog ali i ljudskog prava najbolje je otkriti sopstvenim dvočasovnim ,,promatranjem” ovog neverovatnog trilera/ drame, a do gledanja, o filmu:

Od kada je Život Davida Gale-a prvi put ugledao svetlost dana, u 5 gradova u Americi ukinuta je smrtna kazna. Ovaj film, hteli mi to ili ne, uticao je na promene u jednoj zemlji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *