Blade Runner 2049

Dugoočekivani nastavak kultnog klasika iz osamdesetih koji je odobrio prvobitni režiser Ridli Skot (Ridley Scott) nije prošao onako kako se očekivalo. Kritičari su ga slavili dok je moderna publika koja nije bila upoznata sa Blejd Raner svetom dobila možda više nego što je želela. Bilo da je to minutaža filma koja spada na skoro 3 sata (definitivno nešto što može da uplaši većinu gledalaca), žanr filma koji zahvaljujući svojim specifičnim karakteristikama nije univerzalno voljen. Ako se prisetimo malo bolje, slično iskustvo u bioskopu je imao i prvi film koji je tek nakon odredjenog vremena stekao kultni status.

Bilo kako bilo, film je ovaj put režirao kanadski filmski titan Deni Vilnev (Denis Villeneuve), poznat po mešanju dve vrste filma koje na prvi pogled ne idu rame uz rame, umetničkog (autorskog) filma i američkih blokbastera. Jedini režiser koji bi mogao da mu pravi konkurenciju je britanski režiser Kristofer Nolan (Christopher Nolan) koji je revolucionizovao moderni blokbaster film. Blokbasteri mogu nečemu da nas nauče? Ma šta kažeš!

Deni Vilnev je sa sobom u ovaj projekat poveo i legendu američke filmske fotografije, čuvenog Rodžera Dikinsa (Roger Deakins) koji od svakog kadra u ova tri sata pravi umetničko delo. Ako vas ne interesuju filmovi naučne fantastike trebalo bi da ga pogledate samo zbog čiste lepote kadrova. Kako bi film usavršio još više, Vilnev je uključio i najboljeg i najtraženijeg filmskog kompozitora na svetu Hansa Zimera (Hans Zimmer), čija muzika po običaju, može i prosečan film da digne u nebeske visine. Ako vam nije dovoljan talenat koji se nalazi iza kamere onda možete da uživate u glumi ovog velikog filmskog ansambla. Kao glavnu ulogu Vilnev je izabrao talentovanog Rajana Gozlina (Ryan Gosling) koji svakim novim filmom pokazuje sebe u drugom svetlu. Uloga blejd ranera mu savršeno stoji. NJegovo lice koje potiskuje emocije, a opet može da te privuče i zaintrigira, idealno nastavlja tradiciju svog prethodnika Harisona Forda. Džered Leto (Jared Leto) kao glavni antagonista filma Niander Valas savršeno komplementuje Rajanov lik. Letov misteriozni izgled i glas mu daju taman dovoljnu dozu ozbiljnosti i na svu sreću, uspešno izbegava karikaturu zlikovca. Ako bi trebao da se istakne jedan lik u filmu to je jeziva i neustrašiva Lov (Silvija Hoks), replikant koji radi za Letovog lika. NJena surovost i strast, ali u isto vreme i elegantnost i hitrost zaista ostavljaju bez daha. Silvija Hoks je od nje napravila jednog od najnezaboravnijih ženskih likova ove godine.

Svi obožavaoci originalnog Blejd Ranera će uživati u gledanju ovog filma iznova uprkos tome što film traje tri sata. Kada su scene spore, spore su s razlogom. U svakom trenutku oseća se nužnost onoga što gledamo i Vilnev nas uvek drži u neizvesnosti. Kada iza ovakvog blokbastera stoji toliko uloženog talenta, vremena i truda, prava će publika uvek prepoznati kvalitet. Pitanja koja film postavlja su još uvek sveža, još uvek relevantna i biće dugi niz godina.

Autor: Gojko Dimić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *