TELO KAO INSTRUMENT

“Život slobodnog umetnika je pun različitih izazova: obično vijamo nastupe i promocije sami, organizujemo sami dogadjaje, prevoz, pravimo scenografiju ili kostime, sami promovišemo, sve radimo sami – uočite reč koja se ponavlja” – ovako razgovor za KULT započinje Ana Vrbaški – predstavnica grupe Alice in WonderBand i jedan od članova i pokretača radionice “Telo kao instrument”. 

Alice in WonderBand

  • Kako ste došli na ideju da telo koristite kao instrument i da pokrenete takve radionice?

Kao prirodno je došla ideja da, umesto da nosimo instrumente na koncerte počnemo da koristimo telo kao instrument i oslobodimo se svih rekvizita! Bubnjar bez bubnja i pevačica – dvojac kojem ne treba puno da bi nastupili – čak ni bina! Ovo je najnovija postavka Alice in WonderBand, benda koji živi od 1999. godine, i, manje ili više aktivno, stvara na ovim prostorima.

  • Bavite se tehnikom body percussion-a, odnosno umetnošću udaranja sopstvenog tela u cilju stvaranja ritma i muzike. Možete li nam reći nešto više o ovome? 

Telo kao instrument je radionica na kojoj se bavimo tehnikom body percussion, koja je vrlo korišćena u svetu, ali je u našem regionu nedovoljno poznata. Body percussion je umetnost udaranja sopstvenog tela u cilju proizvodjenja različitih ritmičkih zvukova. Koristeći specifične pokrete, body percussion utiče na jačanje odredjenih delova našeg tela, i na taj način utiče na naše reflekse, pažnju i brzinu reagovanja na različite zahteve iz naše okoline. Takodje, body percussion doprinosi razvoju svesnosti o našem telu, kontroli pokreta i jačanju mišića, kao i boljoj koordinaciji i balansu. Istraživanja u oblasti pshologije su pokazala da body percussion poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, a može da ima i terapeutska svojstva zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja. Bez obzira na prethodno muzičko iskustvo, svako može da nauči kako da iskoristi svoj unutrašnji ritam i istraži zvuk svog tela kroz ovu veštinu najčistijeg muzičkog izražavanja.

  • Koliko dugo izvodite radionice ovog tipa? 

Radionice ovog tipa vodimo od 2014. godine, sa decom i odraslima, u zemlji i inostranstvu. Radionice „Telo kao instrument“ će se od ove jeseni ponovo redovno održavati u Novom Sadu, Beogradu i Subotici.

  • Radionicu vodiš ti, Marko Dinjaški i Milena Stanojević, a predstavu/koncert je režirala glumica Višnja Obradović. Kada i gde publika ima priliku da posvedoči ovom nesvakidašnjem umetničkom ostvarenju? 

Kako bi spojili lepo i korisno, odlučili smo da radionicu promovišemo i kroz naš nastup, koji je svojevrsni miks izmedju predstave i koncerta. Naša draga prijateljica i saradnica, Višnja Obradović, glumica Srpskog Narodnog pozorišta, je prihvatila naš poziv da materijal koji smo pripremili uobliči i predstavu režira. Tako je nastao „Da i Re – Telo kao instrument“, dogadjaj koji će imati pretpremijeru na Danu grada u Subotici, 1. septembra u 16h u centru grada, a 2. septembra premijeru na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu, u 21h na bini na rampinom putu, iznad crkve u Štrosmajerovoj ulici.

Jednodnevna radionica, na koju treba da se prijavite putem on-line formulara, će se, takodje, desiti u okviru Festivala uličnih svirača, 3. septembra. Počinje od 12h i traje do 18 h, sa pauzom od sat vremena, i prezentacijom istog dana na istom mestu, u 21h. Radionicu, pored Marka Dinjaškog i mene, vodi Milena Stanojević, draga prijateljica i saradnica, pozorišni reditelj, glumica i performer, koja je završila glumu i režiju za savremene i alternativne pozorišne forme u Sofiji, Bugarska. Na radionici ćete imati prilike da se upoznate sa jednostavnim formama body percussion tehnike, prodjete kroz zanimljive pozorišne vežbe, da naučite pesme koje ćemo dvoglasno pevati, i da iskusite na koji način je moguće stvoriti prezentaciju radionice u trajanju od pola sata u toku jednoga dana!

Sve informacije o dogadjajima možete naći na našoj  stranici MarkoNelom ili na sajtovima Ulični svirači ili Alice in Wonder band.

Razgovor vodila: Milena Kulić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *