Natalija Jovanović: Od svih jednostavnih stvari

Nedavno je u izdanju Trećeg trga u okviru konkursa „Trgni se! Poezija!“ objavljena druga knjiga Natalije Jovanović pod nazivom Od svih jednostavnih stvari. Natalija je rođena 1989. godine. Student je završne godine doktorskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu. Čeka odbranu teze o prozi i filmu Živojina Pavlovića. Na istom fakultetu završila je osnovne i master studije. Autor je više književnih studija i prikaza. Pored poezije piše i prozu i kritiku. 21. novembra biće održana promocija njene nove knjige u Poletu u Beogradu, pa sam tim povodom razgovarao sa njom.

Nedavno je Treći Trg objavio tvoju drugu po redu knjigu pesama Od svih jednostavnih stvari. Možeš li nam reći kako je došlo do saradnje sa njima i kako je, zapravo, nastala knjiga?

Treći Trg je pre ovoga organizovao još jedan konkurs na istu temu. Tada sam poslala rukopis, ali nisam dobila zbirku. Onda sam promenila sve što sam mogla, uključujući i naslov (koji urednik Dejan Matić nije prežalio) i tako smo došli do ove zbirke.

S obzirom da ti je ovo druga objavljena knjiga pesama, postoji li razlika između prve i druge knjige u smislu odgovornosti autora prema poeziji, čitaocima, pa i samom sebi? Drugim rečima, da li prva knjiga nameće teret odgovornosti i postavlja okvire koje treba premašiti?

Ja se nadam da postoji razlika i da je ovo bolja zbirka. To je jedino za šta mislim da sam odgovorna.

Misliš li da druga knjiga, zapravo, potvrđuje pesnika? 

Hmmm, potvrđuje da je našao izdavača ili novac za samostalno izdavanje.

Tvoja prva knjiga I dosta objavljena je 2014. godine kao nagrada na konkursu za mlade pesnike u okviru zaječarskog festivala Dani poezije. Druga knjiga je takođe izabrana odlukom žirija na konkursu Trećeg Trga „Trgni se! Poezija!“ u kategoriji za drugu knjigu. Uočavaš li određene razlike u svom pesništvu i poetici u odnosu na prvu knjigu?

Nažalost, ne. Nema tu baš puno bekstva iz sebe i svojih tema, ali volim da mislim da su bar slike koje pravim sad ubedljivije.

Šta okupira toju poeziju, odnosno tebe kao nekoga ko istu stvara? Koje su teme koje te posebno interesuju?

Odnos čoveka sa drugim ljudima, sa samim sobom i strah od smrti. Isto kao i svakog čoveka. Valjda me najviše zanima način na koji pokušavamo da se razumemo sa drugima i (neuspešno) podelimo ono čega se najviše plašimo.

Rekao bih da je jedan od većih strahova/problema sa kojim se suočavaju naročito mladi pesnici strah od uticaja. Mislim na uticaj drugih pesnika i stvaraoca iz drugih oblasti umetnosti. Kakav je tvoj odnos prema tome i možeš li izdvojiti nekoga ko je posebno uticao na tebe?

Znam da je na prvu zbirku uticao Popa, a čak ga i nisam previše volela. Za ovu još ne znam. Čitala sam Foknera u jednom periodu dok sam pisala. Bilo ga je dosta, posebno u pesmama koje sam na kraju izbacila iz konačne verzije rukopisa. Ima uticaja filmova i serija, ne bih sad imenovala. Ne bojim se suočavanja, nego da mi neko ne ukrade foru. Šalim se.

Nakon svega, možeš li nam reći kakvo je tvoje iskustvo sa objavljivanjem u Srbiji i uopšte književnom scenom? Ima li tu prostora i podrške za one koji tek počinju ili razmišljaju o tome?

Postoji podrška za početak. Da li ima mesta za opstanak svih koji počinju, to već ne znam, ali sumnjam.

Nedavno su sve nagrađene knjige na pomenutom konkursu Trećeg Trga bile predstavljene na Sajmu knjiga i u Poletu u Beogradu. Kada možemo da očekujemo samostalnu promociju?

Već 21. novembra u 19:00 kada se vidimo (opet) u Poletu.

Razgovor vodio: Dušan Zaharijević 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *