Oružje kojim menjamo svet

Zašto nam je obrazovanje važno? Čemu ono služi ?

Svaki dan smo pod pritiskom da moramo učiti i svi stalno govore kako je to najvažnije. Ali, svima se može dogoditi da se izgube u tom svetu i zadese u oluji koja može doneti samo konfuziju.

U savremenom svetu veoma je lako da istražimo ono što nas zanima i steknemo razna saznanja zbog velikog broja korisnih informacija koje su nama ljudima dostupne.

Jedna od najvećih misterija i dalje nedokučivih ljudima jeste ovaj svet. Čoveku je poznata samo desetina čudesa koja se nalaze na svetu. Učeći mi upoznajemo i otkrivamo iz dana u dan sve više o različitim sferama života, težimo da budemo svestraniji i imamo šaroliko znanje o raznim zamimljivim temama. Obrazovanje je temelj na kojem se zasnivaju naši životi i ono nikada neće biti idealno, nego će se stalno usavršavati.

„Znanje je moć“ poznata je izreka engleskog filozofa Bekona. Edukacija i rad na sebi će nam pomoći da izgradim svoju ličnost, proširimo svoje vidike i otvorimo vrata novim mogućnostima, a prestanemo da kroz život prolazimo kao senke potencijalnih šansi. Dozvoliće nam da otkrijemo sve tajne sveta i pišemo istoriju.

Sa našim znanjem moći ćemo da pružimo pomoć drugim ljudima i njegovim primenjivanjem nećemo samo doprineti da njihovi životi postanu lakši, već i pokazati da treba iskoristiti svaku priliku i uživati, jer u životu nema vremena za nerad i dosadu. Postoji vreme za rad, za ljubav i za sreću. Vreme za izgrađivanje naše ličnosti i karaktera .

Znanje nam neće dozvoliti da dopustimo drugim ljudima da manipulišu našim životom i naučiće nas da budemo ambciozni i skromni, jer ništa nije nemoguće, samo trebamo da damo svoj maksimum.

Najvažnije je da i pored svih poteškoća mi sledimo naše snove i budemo skromni, a kako svaki dan  donosi nove izazove, na nama je da odlučimo da li ćemo istrajati u dostizanju naših ciljeva, u čemu će nam svakako doprineti sopstveno usavršavanje po pitanju obrazovanja.

Autorka: Olivera Vojnović
Učenica Jovine gimnazije u Novom Sadu, jedna od urednica časopisa SKAMIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *