Uoči Božića Marije Bogdanovič

U izdanju Udruženja poetskih stvaralaca (urednik – Anđelko Zablaćanski) izašla je knjiga „Uoči Božića“ Marije Bogdanovič (1869–1896). Priču je sa ruskog prevela Dajana Lazarević, kao i sa beloruskog jezika detalje iz života autorke iz brojnih beloruskih monografija i enciklopedija.

Marija Apanasovna Mjakota, udata Bogdanovič, majka je čuvenog beloruskog pesnika-klasika Maksima Bogdanoviča. Po zapisima Maksimovog oca Adama Jegoroviča, mladi pesnik je upravo od majke Marije nasledio književni talenat i ljubav prema pisanoj reči. Primetićemo da majka i sin imaju mnogo sličnosti – oboje su za sobom ostavili po jedno delo: majka – pripovetku „Uoči Božića“, a sin – zbirku pesama „Venac“. I majka i sin su delili ljubav prema beloruskom jeziku, fizički vrlo slični, a oboje su u uzrastu od 27 godina preminuli od tuberkuloze, ostavljajući za sobom veliku prazninu u kulturi svoje zemlje.

U Književnom muzeju Maksima Bogdanoviča u Minsku, Nacionalnom istorijskom muzeju Republike Belorusije, Beloruskoj državnoj arhivi-muzeju književnosti i umetnosti, Muzeju Maksima Bogdanoviča u Grodnu čuvaju se originalne fotografije, dokumenti, pisma i određeni predmeti, koji su pripadali Mariji Apanasovnoj. Ova izuzetna žena je završila Minsko žensko trogodišnje učilište 1882. godine (u uspomenama Adama J. Bogdanoviča ta škola se naziva „Ženskim Aleksandrovskim učilištem“), a potom je pošla je zemsku učiteljsku školu u Peterburgu, 1886. godine. Studije nije završila jer je 30. oktobra 1888. godine sklopila brak sa Adamom J. Bogdanovičem. u Hmarina-Gorodetskoj Crkvi Minskog okruga (sada Sjomkov grad). Živela je u Minsku, a 1892. godine porodica Bogdanovič se seli u Grodno. Marija Apanasovna je imala četvoro dece, koje je izrodila u šest godina braka: Vadima (1890–1908), Maksima (1891–1917), Lava (1893–1918), Nіnu (1896–1897). Mnogo je čitala, bila je muzički nadarena. U Minsku i Peterburgu često je posećivala koncerte, svirala je na fortepijanu.

Smrt majke i, povezan sa njom, odlazak porodice iz Belorusije (u Njižni Novgorod, u Rusiju) slio se u dečjoj svesti Maksima Bogdanoviča u tragičnu simbiozu, koja se pretvorila u poetskom stvaralaštvu u jednu od centralnih slika – Majku-Otadžbinu.

Pripovetka „Uoči Božića“ je vrlo topla, ljudska priča o ljubavi i borbi za život, o žrtvovanju majke za svoju decu, grubosti i hladnoći sveta prema nezaštićenim bićima – dvoje dece, koji su tek zakoračili u život. Ova pripovetka mami suze i „zakiva“ pažnju čitaoca za nju, čini da se zamislimo nad pitanjima humanosti i smisla života, razumevanju tuđeg bola. Takva priča, pisana srcem jedne mlade žene, nikoga ne može da ostavi ravnodušnim.

Izlazak knjige su omogućili Književni muzej Maksima Bogdanoviča u Minsku i Udruženje poetskih stvaralaca.

Autorka: Dajana Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *