O „Štapu Svetog Save“ Dragana Lakićevića

Štap Svetog Save : legende / Dragan Lakićević ; [ilustracije Predrag Dragović]. - 3. izd. - Beograd : Partenon, 2018 (Bor : Tercija). - 106 str. : ilustr. ; 24 cm

Posoh svjatogo Savvы : legendы / Dragan Lakičevič ; [per. s serb., predisl. i primeč. I. A. Čarotы ; rekomendovano k publikacii Izdatelьskim sovetom Belorusskoй Pravoslavnoй Cerkvi IS B18-801-0004]. - Minsk : Medial, 2018. - 63 s. - 700 эkz.

Autorska zbirka priča „Štap Svetog Save“, našeg poznatog književnika i urednika Srpske književne zadruge Dragana Lakićevića, doživela je tri izdanja: 2006, 2007. i 2018. godine. Ove priče upotpunjuju naše znanje o prvom srpskom prosvetitelju, pomažu nam da ga zamislimo u detinjstvu, mladosti i zrelom dobu, ali govore nam i o tome, da ovaj svetitelj i danas čuva svoj narod.

Ovu knjigu je na ruski jezik preveo poznati slavista i srbista prof. dr Ivan Čarota, a istu je za publikovanje preporučio Izdavački savet Beloruske Pravoslavne Crkve. Izdavač je „Medial“, 2018. godine, iz Minska (Belorusija), gde su održavana i uspešna predstavljanja ove knjige čitalačkoj publici. Ujedno, prof. Ivan Čarota je, osim prevoda, napisao i predgovor i komentare na odredjene pojmove u knjizi.

Ipak, navedene puke činjenice nisu razlog zašto preporučujem na čitanje ovu knjigu. Priče o Svetom Savi po svojoj formi i tipskim likovima i mestima veoma podsećaju na legende, a snagom jednostavnosti i normalne ljudske topline vezuju nas za temu i drže pažnju od prve do poslednje. Čitaju se u jednom dahu, nadahnjuju, poučavaju i čine da se zamislimo nad svojim postupcima i životom. Bilo da ih čitaju deca ili odrasli – ostavljaju jednako jak utisak, a mudre misli (pouke) tih priča dugo se pamte i pominju. Tako nam Sveti Sava, idealan srpski učitelj, duhovnik, vodja, postaje potpuno blizak i razumljiv, baš kao da je naš savremenik. To osećanje je najveće blago ove izuzetne knjige.

Autorka: Dajana Lazarević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *