Milica Janković izmedju smrti i života

GDE JE NESTAO PISAC?

(Milica Janković, Život i smrt, Portalibris, Beograd 2019)

Da li i vi nekada imate osećaj da o srpskoj književnosti znate sve što o njoj ima da se zna? Da li mislite da ste pročitali sve što se može pročitati?

Pogled na istoriju književnosti zna da bude vrlo stereotipiziran. Neretko i oni najučeniji umeju da je posmatraju kao niz književnih pravaca i epoha koje slažemo poput kakvih kockica ili cigala. Zaboravlja se, medjutim, da je književnost vrlo živa umetnost, gde su se pravci i epohe preklapali i suprotstavljali, dopunjavali i nastajali na osnovama predjašnjih. Isto tako, svetsku, ali i srpsku književnost, čine oni pisci koji su njen temelj, oni čija dela nisu zavredila toliku pažnju, i, na kraju, oni treći. Nezasluženo zaboravljeni. Oni koji su zbog raznih nesrećnih okolnosti ostali na rubu književnosti, pa za njih zna tek šačica entuzijasta koja voli da čeprka po antikvarnim knjigama. Takav pisac bila je i Milica Janković.

Da bismo je predstavili, vratićemo se njenoj knjizi, zbirci pripovedaka – Smrt i život. Šta je ono što je izmedju ove dve krajnje tačke što je zaintrigalo ženu na prelazu 19. i 20. veka?

Milica Janković nije zaboravljena jer je loše pisala, niti zbog loše kritike. To nam potvrdjuje i podatak da je ovu knjigu, koja se pojavila 1922. godine, uredio upravo veliki srpski kritičar Jovan Skerlić. Milica Janković je u stvari bila lošeg zdravlja, zbog čega je ili često bila vezana za krevet, ili je pak išla ka lekovitim mestima, vodama, banjama, morima… Tako, dolazila je do raznih predela, ali i ljudi. Opažala je, promatrala, analizirala. Tako je nastala i ova zbirka.

Okosnica zbirke je grad Dubrovnik. I prva i poslednja priča u ovom nizu zaokružuju ostale pripovedanjem o ovom gradu, te, na neki način, možemo govoriti o zatvorenoj kompoziciji. Ovaj predivni grad i njegovi lokaliteti nadahnuli su Milicu Janković da kroz niz priča isprepleta svakodnevne živote ljudi u Dubrovniku, ali i Beogradu i srpskom selu, i poveže ih univerzalnim, opozitnim motivima – smrti i života. I same priče nižu se u suprotnosti grad-selo, more-gradska urbanost, ispovesti-pripovedanje u trećem licu. Sve te priče ipak su u sadejstvu, i, naročito kroz motive kao što su porodica i bolest, koje su Milici Janković bili vrlo važni, postavljaju pitanje: zašto živimo?

Milica Janković ne beži od toga da piše „ženski”. NJena rečenica ume biti jednostavnija, pristup subjektivniji. Ali to ne smanjuje vrednost dela, naprotiv. Donosi nam ženski princip i pogled, toliko skrajnut u našoj književnosti.

Junaci njenih pripovetki upravo su žene. I to žene svih uzrasta. Milica Janković uspeva da prenese na papir i pogled devojčice i mlade devojke, ali i žene koja je već zrela. Sve se one sučeljavaju se neobičnim trenucima u životu.

U jednoj od pripovetki glavna junakinja, devojčica sa sela, prelazi da živi u grad. Trudeći se i radeći u školi, učeći predano, na kraju školske godine očekuje knjigu za najbolju učenicu. Mesto nje, knjige će dobiti deca „bitnijih” ličnosti, bogatijih, iz uglednih porodica. Junakinja proživljava svoje prvo veliko razočarenje, suočava se prvi put sa nepravdom. Iznad svega, taj jedan dogadjaj saseći će njen dotadašnji način percipiranja stvarnosti, i ona će očvrsnuti, preko noći i uvideti pravila po kojima ovo društvo funkcioniše.

U jednoj drugoj pripoveci pak, Milica Janković bavi se jednim neobičnim dogadjajem. Učiteljica će pustiti decu ranije iz škole, i baš tada, jedno dete će udariti kočije. Duboka psihološka borba dešava se u njoj, i ona razgovarajući sa sestrom, dolazi do jednog pitanja koje je važno za čitav opus Milice Janković: može li se sudbina promeniti? Šta bi bilo sa nama da smo donosili drugačije odluke? Da li nam jedan trenutak, jedan dogadjaj, jedna osoba, mogu promeniti čitav životni tok?

Milica Janković se pita, a odgovori leže u njenoj prozi. Zaboravljenoj, jer je nosila breme bolesti, breme pola i breme zaborava. Zato joj se sada vraćamo…

Autorka: Bojana Vukojičić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *