50 godina Vudstoka

Ekološko udruženje Avalon i udruženje Eduakcija će u Vršcu organizovati manifestaciju pod nazivom Vršstok povodom 50 godina od kako je održan najznačajniji hipi festival Vudstok. Ova manifestacija će se događati u periodu od 12. do 17/18.1) avgusta, s tim da će početkom novembra uslediti i njen završni deo – sadnja drveća, kao direktan doprinos životnoj sredini. Pored tog, manifestacija će imati još sledeće segmenate: hipi defile, mini sajam, ciklus filmova, veče bit poezije i, svakako, koncert.

Hipi kultura, koja svoj vrhunac dostiže upravo Vudstokom, u mnogome je doprinela formiranju ekološkog pokreta. Visoko vrednujući ideju solidarnosti i ljubavi među bićima dala mu je duhovno-humanistički okvir iz kojeg i dan danas crpimo snage za borbu koju vodimo protiv uništavanja prirode.

Jednaku, ako ne i veću važnost ima kulturološki značaj hipi pokreta. Njegova vrednosna opredeljenja usmerena prema doživljajima umetničkih sadržaja i transcendentalnom više su nam potrebna nego ikad, budući da živimo u vremenu materijalističke skučenosti i novih modaliteta ogrubljenja. Zagovornici racionalnosti su nas svojom pseudo ozbiljnošću doveli do krajnjeg disbalansa, izvitoperene egomanije i slepila za duhovno, čime se sama naša civilizacija dovodi u pitanje.

Preko nam je potrebno preispitivnje vladajućeg vrednosnog sistema, kao i razmatranje alternativa među kojima hipi kultura ima posebno mesto. Njeni sadržaji nude pozitivniji odnos prema planeti i tome primerene socijalno-ekološke principe koegzistencije čoveka i prirode.

Program hipi nedelje započinje promo žurkom u klubu Koliba, 10.08. u 21h, a zvanično otvaranje hipi nedelje očekuje nas u ponedeljak 12.08. u 19h u Tački susretanja, akustičkom svirkom i projekcijom filma. Svakog radnog dana do kraja nedelje u Tački susretanja predviđena je projekcija filma, uz propratni program, a za subotu, 17. avgusta, pripremljen je celodnevni program, koji se sastoji od hipi buvljaka u Gradskom parku, hipi povorke i koncerta u Muzičkom paviljonu u parku. Specijalni gost na koncertu biće Ljuba Ninković, frontmen benda S vremena na vreme. Detaljan program festivala možete pronaći na našoj facebook stranici.

Očekujemo vas u Vršcu, da zajedno pokušamo da oživimo ideale hipi pokreta.

FUSNOTE:   [ + ]

1. Ukoliko vremenske prilike onemoguće izvođenje programa (na otvorenom) u subotu 17.08., biće pomeren za jedan dan, odnosno, prirediće se u nedelju – 18. avgusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *