GIFEST

За све љубитеље једне од новијих и свакако врло живих и присутних трансформација класичне фотографије, gif-а ево једне интересантне приче о фестивалу који сваке године у Суботици окупља своје верне фанове и људе жељне интернет креација.

Па да чујете нешто ,,из прве руке” о свакако необичном и интересантном Gifest- регионалном фестивалу анимираног gif-а. Идеја која је врло брзо реализована 2013. године, када је настао и први фестивал у Суботици, окупља и приказује gif ауторске радове и већ четврту годину за редом открива невероватно интересовање за ову покретно-уметничку иновацију.

Кроз један кратак разговор са организаторкама фестивала, Мирјаном Шормаз Митрић и Иваном Рађеновић, откривамо:

Анимирани ,,gif“(Grafit  Interchange Format) готово свима позната нова играчка модерне технологије. Али, да ли је то само играчка или нешто више?

Gif је рачунарски графички формат који ауторима пружа могућност визуализације идеје, која може бити било каква, сам аутор одлучује да ли ће идеја пројектована као гиф бити ангажована као протест, апел, хумор, сарказам, ликовност, апстракција, еротизам… Ако аутор види гиф формат као играчку, онда може бити и играчка.

jhfnwlp
                                                             Petya Zlateva

Да се надовежем на претходно питање, шта је заправо идеја појединца који се препусти трагању и могућностима gif-a? Да ли, када говоримо о gif-u, говоримо само о новом изразу модерне технологије и о револуцији свакодневне комуникације или ипак, можемо да пронађемо и један нови облик уметности?

Сматрамо да gif пројекције, које припремамо на нашим фестивалским сусретима остављају врло специфичан утисак на посматраче. Он је другачији од доживљаја изложбе акварела или графика, другачији од утиска након филмске пројекције. Зато мислимо да је gif/иако му то није била првенствена намена/нови медиј за пренос стваралачких идеја. Специфичност gif-а је истрзани ритам и добро познато бесконачно понављање. Могуће је да су аутори определивши се за gif као начин преноса идеје, трагали између статичне и анимиране слике, а gif им је пружио задовољавајуће уточиште.

Ако бисмо преиспитивали почетке, који су увек најтежи, али на средини пута некако најдражи и најлепши део сваког започетог пројекта, какви су то ваши почеци били из којих ће се временом развити Gifest?

Почеци су били за кафанским столом, и како се идеја развијала, узели смо папир и оловку да видимо шта је све неопходно за покретање оваквог фестивала. Саставили смо параметре за конкурс и кренули са јавном објавом истог. Када је на наш први конкурс стигло око 150 gif ауторских радова схватили смо да је наша идеја прихваћена, да има смисла и да ћемо на тај начин широј јавности приказати многе радове заробљене у кућним рачунарима.

Gifest, као први регионални фестивал gif-а, свакако да представља новину и могуће да она као таква у нашем региону сигурно проналази узор у неким другим регионима и просторима. Па, откријте нам тајну, где и како је ова идеја заживела и да ли можда и сада још увек имате узоре које верно пратите?

Те 2013. године када смо покренули фестивал нисмо имали никакав узор. До данас је настало још доста сличних фестивала, и све је то природан ток ствари, јер је gif као формат постао врло присутан и прихваћен, због своје једноставности, брзине конзумације, лаке примене на интернету и аутентичности сензибилитета. Заиста тада нисмо имале узоре, тако да можемо рећи да је идеја потпуно наша, проистекла из првобитно пуког гледања gif-ова, да би на тај начин увидели да постоји читав свет пасионирах gif аутора који су се специјализовали у овом графичком формату. Тако је и настала идеја, да се гиф као форма афирмише кроз јавна приказивања и да се прави база ауторских радова из региона и шире. Gifest база gif ауторских радова данас броји преко 400 радова.

e9k7a3p
                                                             Дамјан Малајев

Колико је данас једноставно начинити gif? (за све читаоце који нису упућени у сам начин стварања истог, можда неке смернице)

Gif аутори највише користе оне рачунарске графичке програме који у свом опису дају и могућност израде анимираног gif-а као екстензије. Ови програми допуштају додатне ликовне интервенције, па су због тога и занимљивији за кориштење. Свакако постоји доста једноставних online програма који ће од две или више jpg. докумената направити једноставан анимирани gif.

Након што смо и сами имали прилику да видимо објаве радова на вашој facebook страници, занима нас шта је то што један gif по вама чини аутентичним?

Наш фестивал функционише тако што ангажујемо жири који се по саставу сваке године мења. Трудимо се да чланови жирија буду ликовни, филмски или музички ствараоци, или људи од естетског поверења. Приметили смо да углавном буду примећени gif ауторски радови са аутентичном, јаком, актуелном, провокативном поруком, и радови који имају ликовну вредност.

Фестивал gif-а је сада можемо слободно да кажемо, постала нека врста традиције у Суботици. Па овом приликом желимо да позовемо читаоце да се придруже и сами опробају у креирању сопственог садржаја.  Mожда неки савет пред почетак рада? Поред поштовања извесних пропозиција, који су то елементи неизоставан део доброг gif-а?

Сваког пролећа ми покренемо наш конкурс у којем позивамо ауторе.Услов је свакако да gif буде ауторски, као и технички услови који су назначени у самом конкурсу. Размишљали смо да један од услова буде да gif тј. његова порука не садржи увредљиве елементе, али смо схватили да све може, а не мора бити увредљиво за неког или нешто. На другом Gifest-u тема или крилатица фестивала је била „Хаос је вечан“, познати слоган зенитиста, али смо се после одлучили за посве одрешене руке што се тиче тематике gif радова. Смерница или савет ауторима од стране Gifest-а је да су слободни и аутентични у свом стваралаштву.

 До сада је било заиста интересантних и свако оригиналних учесника на Фестивалу, са својим малим ауторским креацијама..Које бисте креације волели да поделите са читаоцима КУЛТ-а?

jqpezfg
                                                               Марко Оршолић
kwuwcbv
                                                                             Дуња Јанковић
qjwxjwo
                                                                                         Далибор Рајнигер


Gif ауторске радове који чине нашу gif галерију можете у целости погледати на: http://gifest.imgur.com/all

На који начин функционише   ваша Gifest група и шта је оно што недостаје у реализацији пројеката у неком даљем периоду ?

Gifest од почетка функционише без новчаних средстава, само уз ентузијазам, који је свакако као и код сваке идеје пресудан, као и уз подршку пријатеља фестивала. Ипак да би наша замисао фестивала била реализована како је замишљена, потребни су нам конкретни спонзори са новчаним средствима.

giphy

Разговор водила: Миљана Миланковић

Scroll To Top