ЕРИК ДРЕЈВЕН – МОДЕРНИ БАЈРОНОВСКИ ЈУНАК (III ДИО)

Присутност и популарност бајроновског јунака данас

Утицај бајроновског јунака је видљив како на филму тако и у књижевности и постоји мноштво дјела и аутора на које је утицао и које је инспирисао његов лик. Његова привлачност се несумњиво налази у његовој лијепој и привлачној спољашњости а проклетој природи. Бајронов лик осмишљен је с циљем да се свиди читаоцима и сва његова дјела била су намијењена углавном женској публици. У то вријеме једини бијег од стварности за жене била је литература и начин на који је Бајрон манипулисао њиховим емоцијама, користећи страст и дивљаштво како би насликао жељу, био им је неодољив. Што није далеко од истине ни данас. Бајроновски јунак постао је синоним за шармантног, згодног, лошег момка који има неку мрачну тајну и, иако је опасан, има оно нешто због чега ипак падамо на њега. По мишљењу Атаре Стајн, управо „Хитклифова романтичарска и еротска привлачност“ представља „главни допринос данашњем бајроновском јунаку“, а еротски гламур и наднаравне моћи су оно што савремене вампирске ликове чини привлачним.

Wuthering Heights Pictured: Heathcliff (Tom Hardy) photographer Matt Frost For further Picture enquiries please contact: Tracey Whitton: 0113 222 7115 Picture Editor 07767 247688 This photograph is (C) ITV Plc and can only be reproduced for editorial purposes directly in connection with the programme or event mentioned above,or ITV. Once made available by ITV Plc Picture Desk, this photograph can be reproduced once only up until the TX date and no reproduction fee will be charged. Any subsequent usage may incur a fee. This photograph must not be syndicated to any other publication or website, or permanently archived,without the express written permission of ITV Plc Picture Desk. Full Terms and conditions are available on the website www.itvpictures.com
Хитклиф, Оркански висови

У својој студији о присутности бајроновског јунака данас (The Byronic Hero in Film, Fiction, and Television), Стајнова тврди да бајроновски јунак не само да је био жив у другој половини 20. и почетком 21. вијека, него да је био у пуном цвату, и додаје да је постао толико популаран и свеприсутан у савременој култури да кад се једном успоставе параметри на основу којих се дефинише његов лик, увиђамо да примјера има бескрајно много. Помиње само неке од њих, као што су вампир Лестат из Вампирских хроника Ане Рајс, Ерик Дрејвен из Вране, вампир Ејнџел (Angel) из телевизијске серије Бафи, убица вампира, Терминатор, Кју (Q) из Звјезданих стаза, итд.

Даље, Стајнова тврди да већина савремених бајроновских јунака посједује неке наднаравне моћи, али да су упркос томе сви они на неки начин представљени као обични људи, са многим манама и слабостима, што наводи публику не само да их поштује, него да им буде и наклоњена. Кад је већ читаоцима и гледаоцима тешко да буду попут њега, ласка им то што он жели да буде попут њих.

Штавише, савремени бајроновски јунаци служе нам као одраз данашњих друштвених вриједности и увјерења. Сваки дан правимо разлике између добра и зла, исправног и погрешног, црног и бијелог, и одбијамо да видимо све нијансе сивог између. Бајроновски јунак и његова загонетна природа наводе нас да преиспитамо те вриједности и увјерења јер се веома често нађемо у ситуацији када сумњамо у његове мотиве и њихову исправност, а ипакнавијамо за њега у тој борби. Можда вјерујемо да је насиље, као концепт, етички погрешно, али вазда налазимо изузетке. Ерик Дрејвен је један од њих – можда његово понашање јесте погрешно, али његови разлози свакако нису. То су јунаци које не воде њихови властити интереси, што их чини још привлачнијима. Чак и у филмовима освете, као што је Врана, јунак је првенствено у служби неког вишег идеала праведности.

thecrow

Осим тога, привлачност бајроновског јунака лежи и у томе што он представља утјеловљење двоструке људске природе,због чега се и публика лакше идентификује са њим. Сложени ликови попут њега далеко су привлачнији од оних који су насликани чисто свијетлим или тамним бојама, јер је и људска природа сама по себи сложена. Имајући све то у виду, није ни чудо што су такви ликови били популарни у Бајроново вријеме, што су их отада многи аутори модификовали и разрадили, и што су популарни и данас – можда чак и више него икада.

ЕРИК ДРЕЈВЕН – МОДЕРНИ БАЈРОНОВСКИ ЈУНАК (I ДИО)

ЕРИК ДРЕЈВЕН – МОДЕРНИ БАЈРОНОВСКИ ЈУНАК (II ДИО)

Ауторка: Тања Спасојевић Симеуновић

Scroll To Top