ЧОВЈЕК КОГА СУ ВОЉЕЛИ АНЂЕЛИ

15. август
Са задовољством вас обавештавамо да је из штампе управо изашла књига „Човјек кога су вољели анђели“ Вујице Огњеновића.

У РАЗГОВОРУ С АНЂЕЛИМА

Пред читаоцем је изузетна књига која, пратећи животну причу једног изабраника, пратећи тајни мистични буквар једног живота, показује вертикалу људског трајања на просторима Балкана. Обрад, дете са натпросечним разумом и духовним чулима, попут Мановог Феликса Крула, пробија се кроз живот у суровим историјским околностима. Мистично и мистерија живота паралелно теку у Црној Гори поткрај 19. и првој половини 20. века.

covjek-koga-su-voljeli-andeliИза привида мемоарских списа, роман Вујице Огњеновића „Човјек кога су вољели анђели“, показује разноврсне могућности литерарне стварности и игре у њој. Старац који је забележио кратку повест о свом животу добија позицију главног јунака и приповедача, при чему постоји и редактор – потомак који рукопису свога претка даје обличје уметничке творевине и допуњује га напоменама.

„Човјек кога су вољели анђели“ својеврстан је палимпсест различитих жанрова. Поред (ауто)биографских елемената, затичемо и обележја карактеристична за средњовековна житија, а појединачна поглавља могла би се читати и као засебне приповетке. Читалац ове књиге, лако се враћа на своја кључна животна питања, она о Богу, о оностранима силама, о појмовима добра и зла, пред којима савремени човек све чешће узмиче.

Пратимо читав Обрадов живот као гледање очима душе. Он се већ у детињству издвајао умношћу, знањем, памећу, добротом, побожношћу и богоугодним животом. Вођен својим анђелом чуваром, Обрад види оно што други не виде и чини оно што је за друге немогуће, укратко, бива изабраником неба.

Необичне приче о Мратињанима, које дају оквир овој животној причи, обједињује повлашћени наратор коме су се људи поверавали и који је знао и оно што му нису исповедили. Тешке судбине и још тежи греси стварају мозаик људског усуда. Овај роман слика човекову везу са оностраним, али и предочава његова бестијалну природу кроз бројне битке и ратове на овом поднебљу.

Ненад Шапоња

vujica-ognjenovicБелешка о писцу: Вујица Огњеновић је објавио књиге есеја из области религије и филозофије: „Чекајући Бога” (1996), „Трагом Божјих тајни” (1996), „Пут и беспућа” (1998), „Живи свједок” (1998) и „Пророци говоре” (2000), у којој су дата тумачења библијских пророчанстава од стране најпознатијих светских теолога, поготово оних пророчанстава која се тичу послетка, односно Трећег светског рата, Армагедона и Судњега дана; књиге прича: „Тај други свијет” (1999) и „Натприродне и друге приче” (2011); романе: „Знак анђела” (1999), „Пукова мрежа” (2002), „Пустињска ружа” (2005), „Дар подземља” (2007) и „Пољуби змију, анђеле” (2008); књиге интервјуа „Сервантесова дјеца” (2007) и „Scripta manent verba Volant” (2009); као и књиге „Преведена књижевност – критике и прикази” (2012) и „Сановник – тумачење снова” (2014). Неки од поменутих наслова преведени су на енглески и немачки језик. Објавио је преко хиљаду чланака из области књижевне критике и приказа књига, као и интервјуа са најпознатијим писцима света, филозофима и историчарима. Завршио је Стоматолошки факултет у Београду. Живи у Херцег Новом.
С поштовањем,
АГОРА Прес служба

Сарадник: Татјана Дебељачки

Scroll To Top