DRUGI MEĐUNARODNI FESTIVAL MARTINA MEKDONE

Pozorište „U Mosta“ od svog osnivanja 1988. godine svoju publiku, pozorišnu kritiku i kulturnu javnost Rusije zasenjuje svojom mističnošću i neugasivom energijom koja održava tradiciju najboljeg ruskog psihološkog i ekperimentalnog teatra.  Najviše zasluga, svakako, pripada njegovom osnivaču i umetničkom direktoru – Sergeju Fedotovu, koji je uspeo da sačini repertoar kao kombinaciju najboljih primera ruskih i evropskih klasičnih dela, dok pozorišne produkcije dosežu različite žanrove. Ono čemu teže njihove predstave jeste sigurno izraz misticizma, što nam pokazuje i izbor autora po čijim delima se gradi repertoar ovog pozorišta – Gogolj, Bulgakov, Dostojevski, Šekspir. Gogoljeva dela su, bez sumnje, postala svojevrsni simbol permskog teatra, poput Čehova svojevremeno u Moskovskom Hudežestvenom teatru.

Ono što je posebno zanimljivo i ono što ovaj teatar izdvaja iz ruske pozorišne škole jeste jedna literarno-pozorišna činjenica. Pozorište „U Mosta“ je jedino pozorište čiji se repertoar zasniva na delima irskog pisca Martina Mekdone. Mekdona, višestruko nagrađivani dramski pisac i filmski reditelj, svetskoj pozorišnoj sceni podario je višestruko kulturno nasleđe. Između ostalog, tu su dela – Lepotica Linejna, Usamljeni zapad, Poručnik sa Inišmora, Sakati Bili sa Inišmana i drugi. Poslednjih godina dramaturgija Martina Mekdone sve više uzima maha, inspiriše pozorišne i filmske stvaraoce, pa tako možemo zaključiti da je on jedan od vodećih dramskih pisaca 21. veka. Mekdona je svojim dramskim delima poželeo da „jednoga dana budu prepoznate kao prave irske priče“. Pozorište „U Mosta“ je, u tom smislu, postupilo delotvorno i od velikog značaja. Otvorili su scenu Martinu Mekdonu i njegovim delima. Slobodno možemo reći da je ovo pozorište postalo svetski centar za ljubitelje i poštovaoce stvaralaštva ovog irskog pisca, a istovremeno centar koji povezuje ruski i evropski teatar, spajajući njihove senzibilitete.

unnamed (1)Kako saznajem organizacije Perm Teatra, ovo pozorište jeste prvo i jedino pozorište u svetu koje je organizovalo Međunarodni festival Martina Mekdone. Prvi festival realizovan je u oktobru 2014. godine, gde su se svojim performansima predstavila pozorišta iz Nemačke, Austrije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Azerbejdžana i Rusije. Festival je pored pozorišnih predstava, podrazumevao i prateći program – seminare, predavanja velikih umetnika, diskusije i razgovori. Započeta je veoma bitna tradicija koja je vodila do granica pozorišne umetnosti i ispitivala je moć recepcije kod permske publike.

Ove godine, od 1. do 7. oktobra, pozorište „U Mosta“, postaće drugi put centar moderne dramatuške i pozorišne reči. Drugi Međunarodni festival Martina Mekdone, održaće se u Permu, sa ciljem da se delo ovog irskog pisca još više prouči i prihvati. Na ovom festivalu svoje učešće uzeće pozorišta iz Rusije, Irana, Poljske, Srbije, Češke Republike, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Škotske.

Srbiju će na ovom izuzetno značajnom festivalu ove godine predstaviti dva pozorišta – Zvezdara teatar iz Beograda i Narodno pozorište iz Sombora. Dominira utisak da će Drugi Festival Martina Mekdone, bez sumnje, biti stecište posvećenika i ljubitelja savremenog pozorišta.

Narodno pozorište iz Sombora svoje tumačenje Mekdone predstaviće predstavom Jastučko u režiji Ninoslava Đorđevića. Somborska predstava je dobila ovakav konačan rezultat jer su „u ovaj proces ušli detinje nevini, spremni da veruju i da daju sve od sebe, da mrakom prizivaju svetlost“, kako ističe reditelj i glumac Ninoslav Đorđević. Do srpske publike ovo delo dospelo je prevodom Bojane Kovačević Petrović, a dramska inscenacija pripada, pre svega, glumcima – Saši Torlakoviću, Branislavu Jerkoviću, Ninoslavu Đorđeviću, Srđanu Aleksiću, Milijani Makević i Anji Tatalović. Uverljiva igra ovih glumaca, u scenografiji Erike Vujić i Ninoslava Đorđevića, predstavlja najverniji dokument istrgnut iz života onakav kakav je u drami Mekdone i kakav je danas. Oni tumače sa retkom iskrenošću i prirodnošću, saživljavajući se sa ulogama tako da se uvek ima utisak da je drama samo radi njih i pisana. Dočarana je najstvarnija i najpotpunija umetnička svetkovina. To je umetnost koju svi razumeju i svi joj se dive, sa neuporedivom podobnošću da sigurno i neposredno prodire u dušu gledalaca. Nadamo se da će takav prijem biti i na drugom Međunarodnom festivali Martina Mekdone u Permu.

4
Jastučko, Narodno pozorište Sombor

Druga predstava iz Srbije koja će se predstaviti na ovom festivalu potiče iz druge pozorišne kuće – Zvezdara teatra. Šaka, reditelja Marka Sopića, rađena takođe po tekstu Martina Mekdone, nalaže ozbiljne zadatke pri savlađivanju kompleksnog teksta. Efektna i  funcionalna scenografija Ilije Višnjića, pružila je dovoljno mogućnosti da se realizuje dramska ideja zahvaljujući ubedljivoj igri glumačke ekipe – Dragan Jovanović, Anđela Jovanović, Nenad Heraković i Rade Ćosić. Ovaj komad se bavi, kako i sam reditelj Marko Sopić ističe, korenima i poreklom zla. Drama se događa u jednom prostoru i u realnom vremenu, što je zaista predstavljalo veliki rediteljski izazov. Dragan Jovanović, jedan od glumaca, istakao je da će ovom predstavom „pokušati da objasne kako se pobeđuje zlo“. Tekst irskog pisca pokušavaju da unaprede u univerzalni, svetski tekst. Ova predstava kao pozorišni događaj izdvaja pristup reditelja tematici, bavljenje ljudskim životom, fenomenom zla i njegovim korenima u lošem vaspitanju i određenim okolnostima, kroz običnu priču čoveka, bez opterećivanja metafizikom i ideoloških preokupacija.

šaka2
Šaka, Zvezdara teatar

Drugi Međunarodni festival Martina Mekdone dolično je krunisan sa dve predstave iz Srbije. Ostaje nada da će na sledećem Festivalu, publika u Permu imati priliku da pogleda još neku predstavu iz Srbije koja je rađena po tekstu Martina Mekdone – recimo Sakati Bili sa Inišmana, u izvođenju akademskog pozorišta Promene iz Novog Sada. Publika će na ovom Festivalu, bez ikakve sumnje, imati priliku da iskusi delić savremenih pozorišnih tendencija i da prisustvuje zanimljivim pozorišnim eksperimentima. Organizaciji Festivala, pozorišnim stvaraocima iz Srbije, a svakako i drugim zemljama, želimo puno sreće i uspešan pozorišni događaj.

Autorka: Milena Kulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *