„The best of…“ se pravi desnom rukom

Muzička izdanja koja sam oduvijek izbjegavao da poslušam bila su upravo ona čiji su nazivi počinjali sa „The best of…“, bez obzira čije se ime nalazilo u nastavku te fraze. Mislio sam da takve stvari nisu za mene, a i to da izvođači putem njih nastoje samo da se „približe“ onom dijelu publike koji se „pali“ isključivo na hitove.

Međutim, Kebra me je „prevario“ sa nazivom „Igračke se voze levom rukom“ (inače, stihom iz pjesme „Dragon“, sa albuma „Ili pet minuta ispred tebe“ iz 1996. godine), pa sam, uprkos tom nazivu, pomislio da se radi o sasvim novim pjesmama ovih novosadskih alternativaca. Doduše, i ja sam bio gladan noviteta Obojenog programa, posebno nakon, u poređenju sa ranijim izdanjima, poprilično slabog albuma „Da li je to čovek ili je mašina“.

Već pri „bacanju pogleda“ na listu pjesama sa „Igračke se voze levom rukom“ (2009.), postao sam sumnjičav, jer sam pročitao da su tu „avioni“, „mozak“, „dali“, „reči“, „svi“… Iako se ne radi o originalnim nazivima tih pjesama, već je bilo jasno da su to baš one na koje ja mislim, u šta sam se uvjerio i pri slušanju. No, ono što me je posebno oduševilo i promjenilo moje mišljenje o ovakvim albumima, bilo je to da je Kebra odlučivši se da promjeni nazive pjesama, mijenjao i aranžmane istih, a na nekima je došlo i do minimalnih korekcija kada su tekstualna rješenja u pitanju.

Sve kompozicije su ponovo odsvirane i otpjevane, tako da je „najboljem“ izdanju Obojenog programa, Kebra udahnuo dušu i dao jednu posebnu snagu, takoreći. Ukratko, ponovo uložen trud je od starih stvari načinio sasvim nove, koje vrijede da budu pažljivo poslušane i od strane onih koji aktivno prate rad OP-a od samih početaka.

Znajući da prilikom vožnje igračaka levom rukom, dolazi do neopreznog sudara ispod stola, reći ćemo da su Kebra i ekipa desnom rukom načinili ovo remek djelo, jer u njemu greške, kao znaka neopreznosti – nema!

Uživajte u KULT preporuci Nebojše Čandića!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *