Robert Plant i mistični rock

Poznati britanski pevač, tekstopisac i  bivši frontmen grupe Led zepelin, Robert Plant i nakon više od pedeset godina postojanja na rock sceni iznenađuje javnost neverovatnim zvukom i neponovljivom kombinacijom snažnih rock tonova i pritajene mistike reči.

Počeci muzičke slave jednog od najboljih pevača današnjice vezani su za razvoj i muziku tadašnjeg revolucionarnog muzičkog sastava Led zepelin 1968. godine. Začeci  hevi metala vezuju se upravo za  muziku ovog sastava i stvaralaštvo Roberta Plant-a. Ipak, ono što je izdvajalo ovaj prepoznatljivi ,,hrapavi” tenor, bili su lakoća,  nežnost glasa i istovremeno snaga zvuka koja je praćena spiritualnim, filozofskim tekstovima koji su bili proizvod Plant-ove opčinjenosti nordijskom mitologijom i paganskim ritualima. Avanturistička putovanja i nezaustavljivi ,,divlji” duh pevača uticali su na nastanak nekih od najpoznatijih  rock  pesama KashmirDazed and ConfusedPoigravanje folk muzikom, blues-om, orijentom obeležje su ovog, u javnosti prozvanog ,,boga rock-a”.

Nakon  1980. godine i smrti Džona Bonama, legendarnog  bubnjara sastava Led zepelin, i Robert-ovog bliskog prijatelja, pevač započinje svoju solo karijeru. Prvi album Pictures at Eleven iz 1982. godine označio je početak jednog magičnog stvaranja, sa povremenim nastupima na koncertima grupe  Led zepelin.

Uredništvo KULT-a vam preporučuje uživanje u jednom od najlepših glasova rok scene i tekstovima koji poznaju pravu mistiku reči!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *