Michael Nyman i savršeni minimalizam

Gotovo da nema čitaoca koji, iako možda nije čuo za ime velikog muzičkog kompozitora, nije bio svedok prelepe melodije, kreacije ovog engleskog majstora, muzikologa i pijaniste. Jednostavnošću ritma i zvuka otkriva lepotu savršene minimalističke muzike, obojene emocijom, sadržane u prefinjenom tonu.

Kao jedan od istaknutih predstavnika Kraljevske akademije u Londonu, Nyman je svoj uspeh započeo komponujući za operske kuće. Svoj prvi veliki uspeh i priznanje stekao je muzikom za film The Piano, za čije ostvarenje je nominovan za nagradu Britanske akademije i Golden Globe, a sam album  The Piano postao je najpopularniji album klasične muzike.

Michael Nyman je zaslužan za veliki broj filmskih i operskih kompozicija: The Piano, The End of the affair, Gattaca,The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover, Six days, six nights,  The Man Who Mistook His Wife for a Hat,  Man and Boy: Dada,  Love Counts. Proglašen za Komandanta reda Britanskog carstva, nagradjen za životno ostvarenje, postaje jedan od najcenjenijih i svakako najpriznatijih kompozitora, a saradnja sa filmom se nastavlja do danas.

KULT vam toplo preporučuje da se prepustite melodiji jednog njenog neponovljivog gospodara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *