Hor Lučinuška niže uspehe!

Sa putovanja u Aleksinac sa horom Lučinuška (16.6.2018.)

U gradu se dugo šuška:
Pevaće hor Lučinuška.

Reč slovenske pesme nose,
I duh dedova - junaka;
Luč sunca i hladne ruže,
Tople ruke naših baka.

Sve mudrosti nasleđene
Prenećemo našoj deci:
Časna krv teče kroz vene,
Ti rečeno ne poreci!

Slavne bitke i svetinje,
Neumorni korak napred -
Kroz sneg, maglu, blato, inje,
Za slobodu, ljubav i red.

Lete note, grmi pesma,
Gađa srce kao puška.
Slavna, nepresušna česma
Večnog bratstva - Lučinuška!

Posle uspešnog koncerta u Ruskom domu, samo tri dana kasnije, u Domu kulture Aleksinac je 16. juna održan koncert Hora slovenske pesme „Lučinuška“, u okviru Letnjeg programa Aleksinca. Pevale su se pesme na srpskom, ruskom, češkom i slovačkom jeziku. Po reakciji domaćina i publike možemo reći da je pesma „Lučinuške“ osvojila Aleksinac, a domaćini su izrazili želju da ponovo ugoste ovaj vrlo uspešan i dugotrajan hor.

Podsećanja radi, hor je osnovao prof. Andrej Tarasjev pre 46 godina. Kroz taj hor je prošlo oko 250 devojaka i desetak momaka. Pevali su širom Rusije i Srbije. Za više informacija o samom horu, posetite njihov zvaničan sajt: http://www.horlucinuska.org/

„Književnost se ne mora učiti samo iz knjiga. Oni koji pevaju pesme iz slovenskih naroda, znaju da postoje slični motivi u lirici kod svih pomenutih naroda“, izjavila je na koncertu konferansje Branislava Marković i, tokom izvođenja večito aktuelnih kompozicija, slušaoci su se uverili u to.

Horu su dirigovale Milka Rodić Pajević i Mirjana Nikolić, od muzičke pratnje slušali smo harmonikaše Miloša Dobrića i Branimira Vulića, kao i gitariste Jovicu Miljkovića i Gradimira Spasića.

Hor je izveo kompozicije: „Lučinuška“, „Ječam žela“, „Žubor voda žuborila“, „Oй, černaя si černa“, „Gusta mi magla padnala“, „Angel Suliko“, „Pleщut holodnыe volnы“, „U dubokej doline“, „Korobeйniki“, „Katюša“, „Tamo daleko“ i dr.

„Volimo da pevamo i pesnike: Puškina, Ljermontova, Preradovića, Jakšića, ali treba napomenuti da smo prvi, pevali Okudžavu – pre Šerbedžije i drugih izvođača“, napomenula je konferansje Branislava Marković. Dajući uvode za sve kompozicije, konferansje (i „razredna“ hora) je dodala: „Nemojte misliti da mi pevamo samo tužne pesme. Mi se, itekako, radujemo i uživamo uz divne glasove. Ko zna reči, može da peva sa nama. Ko ne zna – može da nam pomogne svojim dlanovima.“

Pre koncerta, članovi hora su posetili srpske svetinje iz aleksinačkog kraja: Crkvu Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila, Manastir Sveti Roman, Crkvu Svete Trojice u Gornjem Adrovcu i Manastir Lipovac.

Svima preporučujem da posetite neki naredni koncert hora „Lučinuška“ i uživate u bratskoj ljubavi i tradiciji o kojoj one pevaju, a do tada vam donosim deo atmosfere sa putovanja u Aleksinac preko fotografija u veličanstvenoj prirodi i za vreme njihovog najnovijeg koncerta.

Autorka: Dajana Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *