Give us GIFT

The rhythm is really gonna get you. Za sve one koji se sećaju devedesetih kada je živa istorija bila jedno, a crtana drugo, vrlo dobro znaju šta je bila muzika i kako se muzikom komuniciralo. Upravo te devedesete davale su mnogo više od očekivanog, a mladi izvođači nailazili su na kako komercijalne ali i političke konfrontacije sa javnošću. Iz takve žilave atmosfere rađaju se najžilaviji reprezenti skrivenih strasti, jakih tonova i erotike koja je budila i jačala zvuk koji je mogao mnogo. Frontmen grupe GIFT, Jovan Matić, bio je osnivač tzv. grupe Seven sisters koja je 1991. godine svojom muzikom krenula u borbu protiv civilnog rata koji je besneo u tadašnjoj Jugoslaviji. Na samim počecima, ovaj bend bio je više protest nego scena, više borba nego sama muzika.

Ideja prvobitne grupe Seven sisters bila je da se u vreme blokade, kada su granice bile zatvorene a po nekom nepisanom pravilu omladina otvorenija i spremnija na novu buntovnu muziku, pruži  tadašnjoj populaciji u Srbiji prilika da se oslobodi i uživa uz hitove čuvenog  David Bowie-a, Nick Cave-a, grupe The Cure, Sisters of Mercy, Iggy Pop-a, Love and Rockets i drugih. Nakon kraće pauze ponovo su se predstavili javnosti pod novim nazivom  GIFT sa proširenim i oživljenim repertoarom nekih od najvećih hitova. Objedinjeni novim ritmom, scenom i koreografijom postali su žestok spoj Depeche mode-a, David Bowie-a i Marilyn Mansona,u kombinaciji sa već pomenutim  grupama. Upravo granice koje su nekada srspku muziku  odvajale od energičnog bunta britanskih rok sastava, postaju jednako apsurdne kao i pomisao da se na jednom prostoru u svega 3 sata najkvalitetnijeg vremena ne mogu pronaći najrazličitiji tonovi, ritam i pre svega muzika kao jedno.

Prvi susret sa ovim neobičnim sastavom, bio je susret sa drugačijom energijom, iskustvom ali i neverovatnim poigravanjem čulima. Dobar provod i potpuno prepuštanje slobodnoj igri prljavih misli kojoj samo muzika daje skrivenu intimu, počinje sa svakim nastupom benda GIFT i prerasta u stalno poklanjanje  pozitivne energije. Egzibicionizam, ekstravagancija, sloboda, seks, rok, bunt i iznad svega ljubav prelaze iz žica gitare u struju jaču od ozvučenja, onu koju vodi ,,masa“. Svirka postaje koncert, publika hipnotisana gomila kojoj pevač vrlo često poverava ne samo svoju scenu već i mikrofon. Novi Sad je samo jedan kutak kojem ova muzika daruje mnogo i ono što se čini neminovnim, muzika koju su do sada izvodili kao preradu postojećih pesama dobija i  autentično  GIFT autorstvo: Mona

Nikada se ista pesma ne sluša u istom repertoaru, niti je scena i oni koji tu scenu nose ista. Promene su deo raspoloženja i dobre energije koju ova grupa prenosi svakom pojavom, a čini se prava zabava nam tek predstoji!

Sastav benda Gift čine frontmen grupe Jovan Matić, bas gitaristkinja Niuvys Sabournin Perez, klavijaturistkinja Olivera Budošan, gitarista Dejan Toškov i bubnjar Miloš Stojanović.

I za kraj jedan mali gift za verne fanove i čitaoce od:

Jovana Matića, poznatijeg kao Joca Ajkula:

Pored toga što si jedan od najinteresantnijih pevača i šoumena  i što uživaš na sceni, čemu se nakon dobre svirke najradije vraćaš?

Najrađe se vraćam svojoj vernoj izabranici. Sve je to jako povezano.  Iz svoje žene crpim inspiraciju i snagu, onda to reflektujem na stejdžu, a onda opet posle od publike dobijem neki drugačiji input energije i vraćam se kući izmenjen. Po vrh svega, sve te pesme što izvodimo, utiču svojim bićem na naš zajednički život. Na kraju, ipak mi jako znače intimni momenti sa suprugom koje indžoujemo sajlens.

Niuvys Sabournin Perez:

Za sve one koji ne znaju, dolaziš sa Kube iz jednog od najerotičnijih gradova, Havane. Koju srpsku pesmu bi najrađe odsvirala svojim prijateljima sa Kube?

Sigurno bi to bila pesma ,,Eksperimental“ od benda GIFT, koja će se naći na našem albumu prvencu. Pesma je odlična i ima dozu erotike koja me asocira na područje odakle dolazim.

Olivere Budošan:

Najdraži poklon(gift) za tebe je?

Pored prve klavijature koju sam dobila na poklon od svojih najbližih, najviše volim one nestandardne, male poklone bez posebnog povoda, dakle one poklone nezavisne od rođendana, 14. Februara, 8.marta i ostalih ,,praznika“. Najčešće su to neke sitnice, iznenađenja i mali znaci pažnje koji me definitivno oraspolože.

Dejana Toškova:

Koji je tvoj ritual pred nastup?

Prija mi da provedem neko vreme sam, izolovan od ljudi i da se zaista fokusiram na nastup, u tim trenucima da se mislima prilagodim atmosferi, zvuku, publici i da se na neki način dovedem u stanje u kojem ću umetnički moći da iznesem sebe najviše.

Miloša Stojanovića:

 I posle tri dana neprestanog  sviranja, koja pesma  ti nikada neće dosaditi?

Walking in my shoes  mi je prva pala na pamet. Jednostavno ne može da dosadi i umori. Tu je još nekoliko pesama koje bi, što se mene tiče, mogle da se nađu na svakoj našoj set listi– Changes od David  Bowie- a, Just Like Heaven od The Cure itd.

Sve neizrečeno prepuštam  muzici  ove šarmantne ekipe, tako da, ako još niste, svratite na svirku Gifta, koja planira nezaboravan provod u subotu  9. aprila u klubu Brauhaus u Novom Sadu.

Autorka: Miljana Milanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *