Chet Baker i ponoćni jazz

Neopozivi romantik iz Oklahome, Chet Baker, rođen je u porodici obrazovanih muzičara, koji su u vreme Velike depresije napustili okrilje muzike u borbi za egzistenciju, a svoje umeće preneli na ovog neverovatnog jazz muzičara. Gotovo samouko obrazovanje, neverovatan sluh za koji je dovoljno bilo da čuje muziku, bez da ikad upozna note, bili su osnova koja će nakon rata, omogućiti Baker-u da započne studije na El Camino univerzitetu u Los Anđelesu. Ipak, ovaj samouki izvođač, odlučio se za nešto drugačiji put. Naputivši fakultet vrlo brzo započeo je svoju karijeru nastupima sa tada već poznatim saksofonistom Vido Muss-om, a Gerry Mulligan kvartet biće grupa koja zajedno sa Chet Baker-om otkriva jedan novi svet jazz-a. Vrlo brzo, Chet će osnovati sopstveni kvartet a 1954. godine proglašen je najboljim jazz vokalistom, poznat kao kralj cool school of jazz-a.

Šezdesete godine 20. veka obeležile su krizu u stvaralaštvu ovog majstora trube, a heroinska zavisnost koja je navela Chet-a da sve svoje instrumente proda biće prelomna tačka u njegovom stvaralaštvu. Preselivši se u New Jork, Chet se vraća na muzičku scenu, sa nešto zrelijim i nežnijim zvukom, a 1983. započinje i zajednička saradnja Elvis Costell-a i Baker-a krunisana pesmom Almost blue.

Život i tragičan kraj ovog jazz muzičara, navešće brojne muzičare i autore da stvaraju u njegovu spomen, u sećanje na jednog njenog princa of Cool jazz.

Uživajte u muzici jednog nežnog jazz romantika:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *