ZLOUPOTREBA SLABOSTI

Činjenica je da danas, ukoliko želimo da pogledamo neki film, prvo što ćemo uraditi jeste da posetimo poznate internet sajtove poput IMDB-a i Rotten Tomatoes-a. Naravno, vodimo se i preporukom prijatelja, ali ipak, ako želimo odredjeni žanr, upravo na ovim „mestima“ završimo. I šta se onda dešava? Nadjemo film, vidimo ocenu ispod 7 i automatski isključimo. Manje-više, svi to radimo i grešimo. I to je zloupotreba naše slabosti (da se poigram sa naslovom), jer kao da sami od sebe stvaramo invalide i dozvoljavamo da drugi misle za nas. Posle ovog nisko ocenjenog filma (IMDB: 5.8, Rotten Tomatoes: 87), možda i naučimo bar iole misliti svojom glavom.

abuse-of-weakness-posterSubjektivno gledano, radnja ovog filma nije dosledno razvijena. Naprotiv. Ovde je gluma ta koja nosi ceo film, ali i sitni detalji koji odlično definišu karaktere.

Maud Shainberg (Isabelle Huppert) je filmska rediteljka koja doživljava moždani udar. Nakon ove nesreće, Maud je zavisna od svih ljudi, prvo od lekara, potom od prijatelja kojih je jako malo, što ne treba da začudi, uzimajući u obzir njen impuslivni karakter. Maud je navikla na slobodu života. Rediteljka ovog filma, Catherine Breillat, dosledno u sitnicama prikazuje raspon te slobode: žena u kasnim pedesetim godinama, spava gola, na velikom krevetu na kom može slobodno da se ponaša (dokaz su jastuci na obe strane ravnomerno utisnuti, a opet, ona je uvek sama), stan onako kako ga je ona „skrojila“, velike police knjiga… Prostor opisuje karakter, kao i prateća muzika. Što se tiče muzike, ne bih se začudila da je tu svoje prste umešala i sama Huppert-ova.

Naime, Isabelle Huppert prati priča večite privatne enigme, a sa druge strane, ni jedan film koji je ova glumica napravila nije bez neke tabuizirane teme, što govori o detaljnom biranju scenarija od strane same glumice. Takodje, Huppert-ova u svakom intervjuu će da naglasi koliko je važna muzika za prikaz atmosfere. U ovom filmu je to naročito naglašeno. Glas i ton. Sve je bitno.

Isabelle Huppert, Kool Shen
Isabelle Huppert, Kool Shen

Drugi lik koji se javlja kao vodeći u ovom filmu jeste prevarant Vilko Piran koga glumi Kool Shen. Znate kako, treba pored Isabelle Huppert znati stati i ostati primećen. Kool Shen nema tu moć. Iako tumači kompleksnu ličnost, bivšeg prevaranta koji je obrlatio milione dolara, neko ko je tražen za televizijske emisije, oblačen od strane brendova, Vilko Piran je „mrtav“, jer Shen jednostavno ne može da izvuče najbolje iz njega. Ako gledamo radnju u globalu, Maud i Vilko su dva slična karaktera: ona, naviknuta na moć, slobodu i da može posedovati sve što joj se dopada, bira Vilka za glavnu ulogu u svom sledećem filmu. Sa druge strane, Vilko, naviknut na istu slobodu, publicitet i moć, shvata da ima posla sa ženom koja iza sebe ima, pre svega, čitalačku karijeru, ali je slepa od svoje želje za posedovanjem. Ne videvši svoju slabost, Maud pada u Vilkove prevarantske šake i postaje žrtva.

Sve u svemu, ovaj film je vredan pažnje, jer je, napokon, neko posvetio dovoljno truda da stvori nešto više od ljubavne, srceparajuće komedije, koja, dakako, uvek ima srećan kraj. Takodje, možemo da se osvrnemo na nešto više od lepih pejzaža, markirane odeće i obuće i slatkorečivih sintagmi. Možemo se osvrnuti na kompleksan karakter i šta činimo sebi, ukoliko ne priznamo slabosti.

Autorka: Gorica Radmilović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *