U divljini

Aprila 1992. godine, dvadesetčetvorogodišnji mladić, Chris McCandless započinje svoju avanturu u divljini Aljaske. Nakon 114 dana provedenih u gotovo neizdrživim uslovima, u zatrpanom mini autobusu, umire od gladi.

Petnaest godina nakon priče o putovanju i životu mladića iz Kalifornije, Sean Penn se upušta u „divlju” avanturu zajedno sa Emile Hirsch-om, Vince Vaughn-om i Catherine Keener… Kao rezultat istraživanja, iščitavanja knjiga i zapisa koji su ostali kao Chris-ovo svedočanstvo o životu u „divljini” nastaje film Into the Wild. Ono što se izvan same radnje prepoznaje, a zasluga je jednim delom samog reditelja, ali i glumca, to je izvrsno opisana psihologija i problem neposustajanja u odluci da se bude drugačiji i krene sopstvenim tokom sazrevanja. Način na koji događaji i ljudi koje glavni junak sreće na gotovo isposničkom putu, oblikuju njegov ličnost, jesu svi oni sadržajni elementi ljudskog života koji prevode iz divljine u civilizaciju, čoveka u jedinku i deo zajednice. Problem prvenstveno za zajednicu, a potom i pojedinca nastaje kada se jedinka udaljava od istog tog kolektiva kojem je pripadala. Iako je filmsko ostvarenje zasnovano na autobiografskim podacima, ono što čini njegovu izvanrednost jesu odnos čoveka, prirode i divljine. Preispitivanja, otkrivanja granica, čine ovu dramu neverovatnom avanturom, koja ostavlja gledaoca razoružanog samom činjenicom, da je pred njim priča i borba čoveka, onog koji jeste i onog koji bi trebalo da bude.

Suština ljudskog duha krije se u strasti prema avanturi. Lepota života dolazi sa svakim novim susretom i iskustvom i nema veće radosti od neprestano promenljivog horizonta, da svaki dan imaš drugo sunce! 

Christopher McCandless

Uredništvo KULT-a vam preporučuje da zavirite u svet mladog Christophera McCandless-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *