Szifron-ov divlji svet

 Szifron-ov svet prepun drame i avanture, praćen snažnim zvucima mašina, automobila i ljudskog žamora, navode gledaoca da se pri svakom početku gledanja filma zapita: Da li film započinje ili je u naletu neverovatne brzine u trenu oka završen?

Jedan u nizu uspešnih filmova ovog španskog reditelja: Divlje priče (Wild tales/Relatos salvajes) istovremeno prati šest različitih sudbina, gotovo na opozitnim stranama, preplićući misteriju, zločin, ljubav i strast sve dok se na kraju filma, u vrtlogu ljudskih nemira ne prepozna priča jednog čoveka i svakodnevnog ljudskog “okidača” zvanog stres. Ali, kako je ovo još jedan neverovatan dokaz snage umetničkog ostvarenja, ništa ublaženo, ulepšano ili pak suzdržano neće pronaći mesto u dvočasovnoj avanturi. Reditelj je dopustio da sav ljudski bes ispliva, a posledice, na sreću gledaoca, osetili su samo akteri ove urnebesne tragi-komedije. 

I dok su same priče o radostima gubitka kontrole, njihov tvorac tačno zna šta se može postići s lukavim krivudanjem, majstorskim uredjivanjem i precizno kontrolisanom ravnotežom izmedju stvarnosti i besprekorno histeričnog haosa. 
Sandra Hall

KULT vas poziva da uplovite u vrtlog jednog “nesavršenog” dana i otkrijete koliko katarzično umetnost deluje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *