Selenićev roman na platnu

Kada je 1995. godine premijerno izveden film Ubistvo s predumišljajem, iako u sjajnoj režiji i produkciji, slutilo se da će film izneveriti očekivanja publike, tačnije strastvenih čitalaca romana Slobodana Selenića i biti više jedan neuspeli pokušaj ekranizovanja ratne drame i generacijskog jaza. Ipak, to se nije dogodilo, a film je, uz podršku samog pisca Slobodana Selenića, režiju Gorčina Stojanovića i produkciju Ljubiše Samardžića, predstavio istoimenu romanesknu kreaciju i zasluženo uvršten u listu najboljih srpskih filmova od 1945-1995. Iz jedne spontane zamisli reditelja Gorčina Stojanovića, na platnu  se, gotovo od šale, glumački „poigrava” sjajna petorka: Branka Katić, Nebojša Glogovac, Ana Sofrenović, Dragan Mićanović, Sergej Trifunović. Ono što rediteljsko oko izdvaja, upravo je drama rata i posledice odluka koje donose Bulika, Bogdan Bilogorac, Jelena, Krsman i Jovan. Pojedini elementi, iako neizostavan čitalački momenat, nisu pronašli mesto i na platnu, dok su drugi oživeli uz veliku dozu humora. Šta je o tim i takvim filmskim poduhvatima i čini se smelim izmenama reditelja Gorčina rekao i sam Boba- Slobodan Selenić:

U toku rada na scenariju, sporili smo se samo oko ubacivanja psa, koga nije bilo u romanu, u priču. Mislio sam da glavna heroina Bulika, iz beogradske građanske porodice, mora da ima kraj sebe "neko živo biće" s kojim će provoditi vascela jutra i večeri. Poželeo sam pre psa nego nevernu mačku. Posle ne malo njegovog opiranja, nevoljno mi je rekao: "Nek ti bude, kada si toliko zapeo!"

Bilo da je reč o čitaocima Selenićevih romana, ili pak gledaocima filmova Gorčina Stojanovića, pojedinci koji se upuste u ovu dramu mogu posvedočiti egzaltaciji jednog umetničkog dela prelaskom iz živih reči na platno, kao i o vrednosti koja je obeležila srpsku kinematografiju devedesetih godina prošlog veka.

Uživajte u filmskoj preporuci:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *