Rodno i plodno Rudno

Selo Rudno nalazi se u opštini Kraljevo. Od grada Kraljeva do sela se putuje Ibarskom magistralom, nekih 100 km, prema jugu u pravcu Raške. Naselje je smešteno na obroncima planine Radočelo u zvaničnom prirodnom rezervatu biosfere Golija-Studenica.

Planinarska trasa vodi od Doma u samom selu (1057 m) do vrha planine Radočelo (1643 m). Čim se pređe reka Brevina na kojoj često logoruju mladi izviđači, nailazi se na tipičan pitomi krajolik koji karakteriše ove predele. Retka domaćinstva razbacana su po blago zatalasanom terenu.

Od ljubaznog lokalnog stanovništva možete nabaviti čuveni sir i kajmak, hleb od heljde ili rakiju i med. No, ono što privlači pažnju na samom početku šetnje su čitavi brežuljci namenjeni krompiru. Tu i tamo kriju se gazdinstva kojih nema mnogo (prema raznim izvorima između 100 i 150).

Po čistoj, zdravoj i izdašnoj prirodi kao i po uređenom i negovanom okruženju dalo bi se zaključiti da je ovo mali raj na zemlji i da onih zvaničo zavedenih 250-300 duša u selu ljubomorno čuvaju tajnu prilaska. No, i pored aktivne turističke kampanje istina je da se beleži konstantan pad broja stanovnika i povećanje prosečne starosti (trenutno između 45 i 50 godina).

Cela spika u pet slika :

Republička akcija: 11. jun 2016.
Lokacija: selo Rudno, Srbija.
Trasa: Rudno > Radočelo (1643 m).

Fotografije + tekst: Jovan Pavlović (Mozgoderina) 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *