Osvit nad Dolinom jorgovana

Stolovima je možda ponajlepše prići iz Doline jorgovana. Što zbog mogućnosti da posetite srednjevekovno utvrđenje Maglič, što zbog nesvakidašnjeg i slabo ispitanog terena, što zbog lepote same doline. Sastav terena zavisi od grebena koji izaberete (Greda, Sekira, Maglički Lipar), ali je zbog kamenjara svakako preporučiva dobra obuća. Nagib je ponegde neverovatan, a neretko je potrebno pentaranje uz stene.

Većina staza zvanično nije obeležena ali ih entuzijasti često posećuju. Stoga nas nisu iznenadili tragovi u snegu. Ne mislim na životinje (pernata divljač, najčešće zečevi, ali je moguće susresti i vuka). Zima je možda ponajbolje doba za ovu stranu Stolova koja je leti praktično neposećena zbog otrovnica.

Nakon kratke stanke u utvđenju uz jutarnju kafu, grabimo grebenom. U penjanju nam se pridružuje sunce. Sama dolina još je u mraku, ali nad vrhovima polako sviće. Umiva ih jutarnje rumenilo praćeno neverovatnim ružičastim nijansama. Na većim visinama pogled se širi te se na planinama može pratiti efekat “dizanja zavese”. Senka, naime, putuje obroncima precizno razgraničena od izranjajućeg svetla.

Predeo ispred nas već je pozlaćen, ali se jarka zimska žuta svetlost tu i tamo meša sa plavičastim krajolikom kreirajući najrazličitije zelene nijanse prošarane belim snegom. Poslastica za oko. Ako se po jutru dan poznaje, bolje nismo mogli ni poručiti.

Cela spika u pet slika:

Akcija: izlet, 28. januar 2017.
Lokacija: Maglič, Stolovi, Čiker i Žiča, Kraljevo, Srbija.
Predah: Radovanova koliba.

Fotografije + tekst: Jovan Pavlović Nepojmljivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *