Osvajanje Everesta (1996)

Godina 1996. mnogima je u gorkom sećanju zbog jednog od najtragičnijih dogadjaja u istoriji planinarskog avanturizma – tragičnog osvajanja najvišeg vrha Everesta. Maja, 1996. godine, grupa planinara okupila se u nekoliko timova predvodjena Rob Hall-om i Scott Fischer-om, sa ciljem da uprkos životnim okolnostima, različitim profesijama, ali jednom zajedničkom pasijom, dobiju priliku da iskuse osvajanje najvišeg vrha, svoje zacrtane tvrdjave. Ipak, put i višečasovna borba nije završila slavno, a pored stravične mećave i vremenskih nepogoda, ono što je zadesilo planinare, bilo je jedno od najsurovijih putovanja čoveka koje je sa sobom odnelo veliki broj žrtava.

Godine 2015. islandski režiser Baltasar Kormákur, poznat upravo po neutaživoj potrebi priče o planini i čoveku, i ovog puta odlučio se da na nezavidnom terenu oblikuje maestralnu dramu, koja je zahtevala mnogo više od kamere, istinu i priču žrtava i rodbine koja je ostala iza planinarske družine. Ovoj potresnoj priči svedoči izvanredna glumačka ekipa: Jason Clarke, Ang Phula Sherpa, Thomas M. Wright kao i neverovatni kadrovi i situacije kojima su ljudi prisustvovali.

“Anatoli Boukreev: Ovde se ne takmiče ljudi. Ovde se takmiči pojedinac i planina. Poslednju reč uvek ima planina.”

Pre samog pitanja: Šta je pošlo po zlu, gledalac treba da se zapita: Šta je tako veličanstveno bilo u borbi planine i čoveka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *