Najmanji etno muzej na svetu

Balkanium – fotografski magazin o Balkanu

Simeon Zlatev je po zanimanju arhitekta koji je svoj život posvetio kolekcionarstvu, istraživanju i očuvanju kultura Balkana. Skupljajući predmete 30 godina, u svojoj vikendici u selu Đepćište kod Tetova, napravio je najmanji etno muzej na svetu. Stvarno najmanji etno muzej na svetu ima svega 7,2 kvadratna metra. U njega staje jedan čovek i otvoreno je za posete leti.

U početku, Simeon je svoju kolekciju delio samo sa prijateljima, ali pošto se polako širio krug ljudi koji su želeli da posete muzej, odlučio je da ga otvori za javnost. Od tada, kroz muzej je prošlo oko 15000 ljudi, a poseta se uglavnom dogovara. U međuvremenu, svakodnevni posetioci muzeja su deca iz sela koja vole da provode vreme sa Simeonom, slušajući njegove priče.

Koliko jedan čovek sam može da uradi, kada je iskren, vredan, zainteresovan i strastven, može se videti u divno uređenom dvorištu, enterijeru i kolekciji koju je ovaj čovek napravio. Mali muzej će ostati velika riznica svih kultura koje su ovim prostorima prolazile i nama ostavljale tragove.

Hvala Dragom i Oliveri Nedelčevski, koji su me upoznali sa Simeonom i gradom Tetovo i hvala na podršci i vremenu koju su mi pružili.

Tekst i fotografije: Anđela Petrovski (Balkanium)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *