Kratke priče egzistencijalizma

Četvrti po redu medjunarodni festival kratkog igranog filma, Bašta fest, koji se održava u Bajinoj Bašti, svečano je otvoren 29. juna ove godine. Već nekoliko godina unazad, ovaj festival dokazuje da kultura u Srbiji ipak uspeva da opstane.

Na ceremoniji otvaranja prvog dana, pored osnivača festivala Jovana Jelisavčića i  Maje Šuše (ujedno i voditeljke programa), pridružili su nam se Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović – koja je otvorila festival, i veliki broj mladih, talentovanih glumaca. Prvi dan počeo je kratkim filmom pod naslovom Maleš u režiji Ivana Bakrača. Nakon uvodnog, program festivala nastavljen je prikazivanjem takmičarskih filmova (kojih je bilo ukupno 25). Ove godine Bašta fest ugostio je učesnike iz Danske, Kine, Nemačke, Hrvatske, Madjarske, Slovenije, Grčke, Kanade, Norveške, Velike Britanije, Rumunije, Brazila, Bugarske, Finske, Italije, Belgije i naravno Srbije. Kao što vidimo, reč je o internacionalnom festivalu koji je još jednom pred mnogobrojnu publiku postavio visok standard u kategorijama kratkometražnog filma. Ostvarenja koja su prikazana ove godine na Bašta festu oslikavaju život i sudbinu čoveka današnjice, sa svim egzistencijalnim grčevima, krizama kroz koje se mora proći, i grehovima koji se moraju poneti na plećima. Verovatno zbog gorkog ukusa koji ostaje nakon pogleda na sliku savremenog čoveka kojeg razapinju brojna životna pitanja, publika je uz ovacije i dugotrajno pljeskanje ispratila domaći film Ujed pčele u Velikim Pčelicama, koji je za dvadesetak minuta trajanja izazvao brojne nalete smeha u publici.

Izvor: Bašta fest

Svakog dana nakon odgledanog programa, u parku Borići, na samo par koraka od filmskog platna, gledaoci su mogli da uživaju i u dobroj muzici. Za muzički ugodjaj, ove godine bili su zaduženi Sergej Trifunović i Djordje Miljenović alijas Skaj Vikler – u ulozi di-džeja, di-džej Flip, grupa Repetitor, a najveći broj slušalaca okupilo je tradicionalno Čola veče. Četvrtog dana festivala imali smo priliku da pogledamo dugometražni film Igla ispod praga reditelja Ivana Marinovića, koji je usledio nakon dodele nagrada Bašta festa. Ovogodišnji žiri činili su domaći reditelj i scenarista Bojan Vuletić, hrvatska glumica Ivana Krizmanić i Masimiliano Narduli iz Italije, selektor velikog broja festivala kratkog filma. Žiri je, zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima bez kojih, prema rečima Jovana Jelisavčića, Bašta fest ne bi mogao biti ostvaren, dodelio nagrade za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i za najbolji scenario (Zlatna inspiracija). Ove godine nagrade su dobili:

za najbolji film – Andrei Tanase za ostvarenje Prvi put

za najbolju mušku ulogu – danski glumac Henrik Vestergard za lik Larsa u filmu Vozači

za najbolju glumicu – Ivana Vuković za ulogu Jane iz u filmu Tranzicija

za najbolju režiju – Maša Šarović za ostvarenje Najtopliji dan leta

za najbolji scenario – Ivana Škrabalo za film Sanjala si da si sretna

Specijalne nagrade dobili su kanadski reditelj Aleksandar Dosti za ostvarenje Mutanti, i Marko Djordjević za film Ujed pčele u Velikim Pčelicama.

Nagradu koju dodeljuje žiri mladih, koji čine bajinobaštanski srednjoškolci, dobio je grčki film Limbo Konstantine Kotzamani

Nagrada za najbolju kameru – Zlatna vizuelizacija, koja je ustanovljena prošle godine u saradnji sa Cineplanet kompanijom filmske tehnike, pripala je Stefanu Djordjeviću za film Kamen u ruci reditelja Stefana Ivančića.
Izvor: Bašta fest

Interesantna i bitna novost koja je još više oplemenila ovaj festival jeste osnivanje Kritičnog kampa za srednjoškolce iz cele Srbije, koji imaju priliku da pod mentorstvom Maše Seničić i Ivana Velisavljevića budu učesnici radionice filmske kritike. Ovogodišnji Bašta fest je na razne načine vredne hvale približio ljubitelje i poštovaoce pokretnih slika na platnu sa ljudima koji te slike stvaraju, pa su svakog jutra u Bašta kafeu organizovana druženja filmofila i ekipa filmova koji su bili prikazani prethodne večeri. Za najmladje, upriličena je radionica Mali film.

Kao publika i kao veliki poštovaoci kulture i sedme umetnosti, zahvaljujemo se vrednom i upornom Bašta fest timu, zato što je doprineo razvoju kulturne i umetičke scene u našoj državi, što nam daje mogućnost da se družimo, zabavimo, ali i mnogo toga naučimo. BAŠ vas čekamo i sledeće godine!

Autorke: Marijana Jelisavčić i Gorica Radmilović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *