ERIK DREJVEN – MODERNI BAJRONOVSKI JUNAK (III DIO)

Prisutnost i popularnost bajronovskog junaka danas

Uticaj bajronovskog junaka je vidljiv kako na filmu tako i u književnosti i postoji mnoštvo djela i autora na koje je uticao i koje je inspirisao njegov lik. NJegova privlačnost se nesumnjivo nalazi u njegovoj lijepoj i privlačnoj spoljašnjosti a prokletoj prirodi. Bajronov lik osmišljen je s ciljem da se svidi čitaocima i sva njegova djela bila su namijenjena uglavnom ženskoj publici. U to vrijeme jedini bijeg od stvarnosti za žene bila je literatura i način na koji je Bajron manipulisao njihovim emocijama, koristeći strast i divljaštvo kako bi naslikao želju, bio im je neodoljiv. Što nije daleko od istine ni danas. Bajronovski junak postao je sinonim za šarmantnog, zgodnog, lošeg momka koji ima neku mračnu tajnu i, iako je opasan, ima ono nešto zbog čega ipak padamo na njega. Po mišljenju Atare Stajn, upravo „Hitklifova romantičarska i erotska privlačnost“ predstavlja „glavni doprinos današnjem bajronovskom junaku“, a erotski glamur i nadnaravne moći su ono što savremene vampirske likove čini privlačnim.

Wuthering Heights Pictured: Heathcliff (Tom Hardy) photographer Matt Frost For further Picture enquiries please contact: Tracey Whitton: 0113 222 7115 Picture Editor 07767 247688 This photograph is (C) ITV Plc and can only be reproduced for editorial purposes directly in connection with the programme or event mentioned above,or ITV. Once made available by ITV Plc Picture Desk, this photograph can be reproduced once only up until the TX date and no reproduction fee will be charged. Any subsequent usage may incur a fee. This photograph must not be syndicated to any other publication or website, or permanently archived,without the express written permission of ITV Plc Picture Desk. Full Terms and conditions are available on the website www.itvpictures.com
Hitklif, Orkanski visovi

U svojoj studiji o prisutnosti bajronovskog junaka danas (The Byronic Hero in Film, Fiction, and Television), Stajnova tvrdi da bajronovski junak ne samo da je bio živ u drugoj polovini 20. i početkom 21. vijeka, nego da je bio u punom cvatu, i dodaje da je postao toliko popularan i sveprisutan u savremenoj kulturi da kad se jednom uspostave parametri na osnovu kojih se definiše njegov lik, uvidjamo da primjera ima beskrajno mnogo. Pominje samo neke od njih, kao što su vampir Lestat iz Vampirskih hronika Ane Rajs, Erik Drejven iz Vrane, vampir Ejndžel (Angel) iz televizijske serije Bafi, ubica vampira, Terminator, Kju (Q) iz Zvjezdanih staza, itd.

Dalje, Stajnova tvrdi da većina savremenih bajronovskih junaka posjeduje neke nadnaravne moći, ali da su uprkos tome svi oni na neki način predstavljeni kao obični ljudi, sa mnogim manama i slabostima, što navodi publiku ne samo da ih poštuje, nego da im bude i naklonjena. Kad je već čitaocima i gledaocima teško da budu poput njega, laska im to što on želi da bude poput njih.

Štaviše, savremeni bajronovski junaci služe nam kao odraz današnjih društvenih vrijednosti i uvjerenja. Svaki dan pravimo razlike izmedju dobra i zla, ispravnog i pogrešnog, crnog i bijelog, i odbijamo da vidimo sve nijanse sivog izmedju. Bajronovski junak i njegova zagonetna priroda navode nas da preispitamo te vrijednosti i uvjerenja jer se veoma često nadjemo u situaciji kada sumnjamo u njegove motive i njihovu ispravnost, a ipaknavijamo za njega u toj borbi. Možda vjerujemo da je nasilje, kao koncept, etički pogrešno, ali vazda nalazimo izuzetke. Erik Drejven je jedan od njih – možda njegovo ponašanje jeste pogrešno, ali njegovi razlozi svakako nisu. To su junaci koje ne vode njihovi vlastiti interesi, što ih čini još privlačnijima. Čak i u filmovima osvete, kao što je Vrana, junak je prvenstveno u službi nekog višeg ideala pravednosti.

thecrow

Osim toga, privlačnost bajronovskog junaka leži i u tome što on predstavlja utjelovljenje dvostruke ljudske prirode,zbog čega se i publika lakše identifikuje sa njim. Složeni likovi poput njega daleko su privlačniji od onih koji su naslikani čisto svijetlim ili tamnim bojama, jer je i ljudska priroda sama po sebi složena. Imajući sve to u vidu, nije ni čudo što su takvi likovi bili popularni u Bajronovo vrijeme, što su ih otada mnogi autori modifikovali i razradili, i što su popularni i danas – možda čak i više nego ikada.

ERIK DREJVEN – MODERNI BAJRONOVSKI JUNAK (I DIO)

ERIK DREJVEN – MODERNI BAJRONOVSKI JUNAK (II DIO)

Autorka: Tanja Spasojević Simeunović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *