Analogna fotografija: Živite život u bojama

Analogna fotografija organizuje 5. izložbu članova grupe i Projekat P 2:1.

72 autora sa preko 600 radova Vam poručuje: Živite život u bojama!

Nekada davno sve boje sveta su započele svađu. Svaka je tvrdila da je baš ona najbolja, najvažnija, najkorisnija, najomiljenija. Rekoše da je zelena život, plava mir, žuta radost, narandžasta snaga, crvena hrabrost, ljubičasta autoritet, indigo tišina. Odjednom bljesnu sjajna bela svetlost, začu se grom i prasak. Poče jaka kiša. Sve se boje skupiše od straha i stisnuše jedna uz drugu. Kiša tad progovori:

“Vi, glupe boje, borite se među sobom! Svaka pokušava da nad ostalima vlada. Zar ne znate da ste stvorene svaka za svoju posebnu svrhu, jedinstvenu i različitu. Uhvatite se za ruke i pođite sa mnom. Prostrću vas preko neba u velikom luku boja kao podsetnik da ste lepše kada ste zajedno”.

I tako svaki put kada padne jaka kiša, na nebu se pojavi duga. Kada je vidimo, setimo se da treba ceniti raznolikost i da smo bolji kada prihvatimo i poštujemo jedni druge!

Ideja projekta P 2:1 ogleda se u ponovnom kreiranju prizora iz svakodnevnog okruženja, delimično zadržavajući originalni kolorit. Kao tehnika izabran je Polaroid jer pruža mnoštvo različitih mogućnosti pri manipulaciji nad samom emulzijom – od trenutka nastajanja fotografije, pa sve do samog kraja procesa razvijanja. Kolažiranje, hemijsko tretiranje, kombinovanje emulzije sa akvarelom, samo su neke od njih. Zbog prirode materijala, svi elementi sklopljeni su u digitalnu sliku u razmeri 2:1. Kroz proces rada, originalne fotografije polako nestaju, dok se na njihovom mestu pojavljuju zamišljeni predeli kao rezultati mašte. Inspiracija leži u teksturama raspadajućih, uništenih zgrada i prostora. Posmatranje formi i površina iz drugog ugla, kako ih iskoristiti na novi, zanimljiv način – neiscrpna tema za razmišljanje koja uvek predstavlja ‘’kreativni izazov’’.

Vidimo se 21. aprila u Kulturnom Centru LAB u Novom Sadu! Poziv na izložbu možete naći ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *