Fargo i drugi talas feminizma

Drugu sezonu serije Fargo pored postrevolucionarne krize, postmodernističkog stava prema svetu, američkog indijanskog pokreta, odlikuje i drugi talas feminizma – započetog u Americi, Velikoj Britaniji i Nemačkoj u kasnim šezdesetim godinama prošlog veka. Većina ženskih likova (ako ne i svi) su prikazani kao verodostojni predstavnici ovog pokreta, što i nije veliko iznenađenje, ako uzmemo u obzir da je scenarista ove sezone, Noa Havli, sin poznate feministkinje Louise Armstrong.

Pokretač lanca ubistava koji broji preko 60 žrtava je, pored najmlađeg Gertharta, Pegi Blumkvist, neostvarena žena mesara koja pokrenuta neopisivom željom za životnim ispunjenjem postaje jedna od najsimpatičnijih sociopata viđenih na televizijskim ekranima. Vreme dešavanja (sedamdesete godine prošlog veka), mesto dešavanja (SAD) i sama dešavanja nas neminovno povezuju sa drugim talasom feminizma.  Njime se afirmiše mišljenje da društvena nejednakost polova nije ograničena isključivo društvenim uređenjima, već da je prouzrokovana sakrivenim, suptilnim, nevidljivim patrijarhatom koji čine ženu pokorenom. Jedan od načina borbe je uvođenje reproduktivnih prava – kontracepcije i abortusa. Pegi je, kao i u svemu ostalom, bila isključiva i dosledna krajnostima, pa je, kako saznajemo u prvoj epizodi, koristila staru, proverenu kontraceptivnu tehniku – apstinenciju.

Ed je u toj situaciji nemoćan, jedini njegov pokušaj nadigravanja sopstvene žene je stidljivo isticanje činjenice da postoji samo jedan način da se napravi dete. Pokušaj neuspeo – Pegi ne uspeva da se priseti onoga što već zna. Ono što uspeva jeste da na samom početku odnese simboličku pobedu nad Edom. Na njegovoj stolici u trpezariji slaže časopise, osnovu njenog muzeja prošlosti. Ukoliko ih pomeri narušiće sopstvenu koncepciju puta zasnovanog na starim načelima. Kako Ed seda na drugu stolicu, niže postavljenu, a ne na svoju patrijarhatom određenu kao vrhovnu, tako nesvesno predaje palicu njoj, koja će dalje voditi “tim” do cilja.

Međutim, na cilj stiže samo ona, bez Eda, sa policajcem Luom u kolima na putu ka kraju. Napomena: kraj nije željena Kalifornija, već zatvor. U tim kolima svedočimo rekapitulaciji ženskog principa svih deset epizoda druge sezone. Lu sada mrtvog Eda predstavlja kao žrtvu, heroja, privilegovanog Sizifa koji je bio rukovođen isključivo željom da sačuva svoju porodicu, dok je Pegi sumirala feminističku raspravu Beti Fridan i njene knjige “Ženska mistika”. Od Pegi nam ostaje frustracija i bes zbog nemogućnosti da ima sve i zbog krivice koju nosi i koju joj svet nameće. Da bi se ta frustracija još jednom opravdala, mi čujemo Luov glas: “Ljudi su mrtvi, Pegi.” Na taj način nam ostaje da uočimo minornost unutrašnje i spoljašnje borbe jedne žene da bude neko, a da epske poduhvate muškog roda veličamo kao vredne.

Sasvim je očekivano da će mnogi smatrati da je delovanje svih ženskih likova ovog serijala bespotrebno, propagandno i preuveličano, jer je, je li, i sam feminizam takav. Reći ću samo da delovanje više nije bilo pitanje izbora. Džon Berdžerov stav da „Muškarci čine, žene se pojavljuju“ nije više na snazi. Nije na snazi jer snage više nema. Pegin verenik umire u ratu (saznajemo iz izbrisane scene). Oto umire, Flojd mora da preuzme vrhovno mesto mafijaške porodice. Simona na svoje načine vlada svojim životom jer je Dod, njen otac, nasilnik i po svoj prilici silovatelj sopstvene ćerke. Betsi sa druge strane i smrtno bolesna pronalazi ključne tragove, uviđa pravu istinu pre svih i tako omogućava Luu da uopšte nastavi istragu.

Pegi svojim feminističkim stavom krči put postmodernističkom junaku koji veruje da je život putovanje. Nije bitno gde se putuje jer je Lifespring samo izgovor, zamišljeni ideal spasalačke prirode. Nije bitno sa kim se putuje jer Ed nije njena prava ljubav, već jedna vrsta slučajne podrške. Za Pegi je bitno kretati se i postati neko. Da li je u tome uspela možemo videti (sa izuzecima) pogledavši se u ogledalo. Samo treba paziti da nije iskrivljeno.

Autorka: Mina Kulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *