EYOT: Iskrenošću do originalnog zvuka

Za svaki majušni korak čoveka jedan gigantski put pred njim, a puteva je mnogo, stanica još više. Gde se sreću uspeh i čovek, tamo mora biti i svedoka da sve to zabeleži. Pa, eto jedne prilike za svedočenje/razgovor sa frontmenom, kompozitorom i pijanistom sastava EYOT, Dejanom Ilijićem i priča o jednoj neobičnoj i vrlo inspirativnoj družini.

  • Sastav EYOT, koji čine Dejan Ilijić (klavir), Sladjan Milenović (gitara), Miloš Vojvodić (bubnjevi), Marko Stojiljković (bas gitara), nastao je 2008. godine i do danas iza sebe ima tri sjajna albuma, nastupe u preko dvadeset zemalja sveta i kritike najvećih svetskih muzičkih profesionalaca. ,,Kako i kada dotle stigosmo?“

Kombinacija neprestanog rada, želje, kvaliteta i sreće. Sa druge strane, mislim da još nismo stigli tamo gde smo krenuli, sve je ovo samo početak.

  • Nakon što ste 2009. godine pobedili na takmičenju Umbria Jazz Balkanic Windows, vrlo brzo postali ste evidentno jedan od najinteresantnijih balkanskih sastava na evropskoj sceni. Šta se promenilo i da li je promena bila samo u vašoj muzici ili i u vama i vašim nastupima?

Nije se promenilo puno toga, samo se sticalo iskustvo i malo smo stariji. A to iskustvo i temelj koji imamo nam pomaže da stalno dižemo stvari na novi nivo.

  • Kada pominjem vaše nastupe koji svakako imaju nadnacionalni karakter i ističu upravo drugačiji zvuk, koliko je bilo teško odvojiti se od ,,balkanskog“ melosa i započeti nešto novo?

Mi nismo bežali od balkanskog melosa, on je i dalje jako prisutan i uvek će biti. Samo što za razliku od mnogih koji su u te tokove ušli zbog interesovanja tržišta, mi to iskreno nosimo u sebi i verujem da se to čuje. Iskrenošću smo došli do originalnog zvuka, uticaji svakako postoje ali se to sve sklopilo u zvuk koji imamo i gradimo od samog početka.

  • Šta je za vas teška industrija, a šta laka, tj. da li u muzici išta može da se čini sa lakoćom, improvizovano i ,,prenategnuto“, a da ne gubi od onog unutrašnjeg efekta stvarne i žive melodije?

Mislim da je sve u talentu i koliko neko voli to što radi, pritom ne mislim samo na muziku, neke stvari odredjenim ljudima idu lakše, nekima teže. U muzici se uvek čuje da li neko radi stvari zbog novca ili slave ili je to umetnost. Ali na kraju krajeva, i to je svakako slobodan izbor, zato postoje različiti žanrovi i različite svrhe, pa neka radi ko šta želi. Ono što je bitno je izbegavanje stavljanja stvari u isti koš. Verujem u prirodnu hijerarhiju muzike, jer se u ovoj industrijskoj podeli sve malo izmešalo i preokrenulo naglavačke.

  • Nakon kratke pauze i tri objavljena albuma, mogu sa radošću da kažem da je februar mesec EYOTa i da nas je 20. februara dočekala promocija vašeg četrtog po redu albuma – INNATe, u izdanju njujorške izdavačke kuće Ninety and Nine Records. Šta nam to zanimljivo spremate i koliko dugo i kako je izgledalo raditi na novom albumu?

Spremali smo ga od trenutka kad je prethodni album objavljen, s tim što se intezitet stvaranja i rada povećao početkom prošle godine. Dosta vremena je otišlo i na samu pripremu celokupnog, tehničkog procesa. INNATE se suštinski ne razlikuje od prethodnih izdanja, ali je svakako zvuk drugačiji i mislim da neke od kompozicija donose nešto novo u našem radu. Mi uvek gledamo na novi materijal kao na nešto što proširuje dosadašnju priču, iako je i sam priča za sebe. Ovoga puta smo uz album dodali i kratak opis koji mu daje formu programske muzike i posvećen je ovim prostorima, koji su uvek puni inspirativnog materijala za umetnike.


  • Snimanje i ,,miksanje“ albuma u Čikagu, radio je čuveni Stiv Albini, poznat po uspešnoj muzičkoj saradnji sa Niravanom, PJ Harvey, Pixisu. Kako je to saradjivati sa vrhunskim muzičarem i pri tom stvoriti album za tri dana bez upotrebe računara?

Sve albume smo snimali u saradnji sa vrhunskim profesionalcima i u kratkom vremenskom roku, tako da u odnosu i pritisku koji postoji kada se tako snima album, nije bilo nikakve razlike. Stiv je svakako najzvučnije ime, veliki radnik i detaljista koji je takodje navikao da brzo radi, i kad se sve to sklopi, u studiju koji je fenomenalan i vrlo inspirativan za rad, dobije se ovakav rezultat. Prednost rada bez računara je u tome što si u startu svestan da nema mnogo prostora za ispravku. To nas je nateralo da budemo maksimalno spremni i fokusirani.

  • Album kao posveta balkanskom podneblju i prvi singl Veer. Očigledno da je Balkan prisutan tamo negde daleko i da vaša autentičnost jeste i veza za prostorom iz kojeg muzika potiče. Da li, svetska karijera i nastupi u inostranstvu, postaju dokaz da na uspešnost vrlo često utiču prostor, tačnije podneblje na kojem se stvara?

U našem slučaju, pritom mislim na Balkan, podneblje je više otežavajuća okolnost nego prednost i svi mi moramo da radimo duplo više i bolje od zapadnih kolega da bismo došli u situaciju da se naš rad vrednuje u svetskim okvirima. Zato smo izuzetno ponosni na sve dosadašnje uspehe koji se protežu širom planete. Da li je naš primer dokaz ili statistička greška teško je reći, u svakom slučaju ne planiramo da stanemo.

  • Kako ste najavili nastupe u inostranstvu ali i u Srbiji, kada možemo da očekujemo neko novo izvodjenje, kod kuće?

Trudićemo da sviramo što više i kod kuće ali to ne zavisi samo od nas. Očekuje nas nekoliko važnih domaćih nastupa, to je sigurno.

  • Mislim da ćete se i sami složiti, da danas gotovo nema čoveka koji ne uživa da, ako ne i sam učestvuje, već samo posmatra poigravanje: načinom odevanja, govora, ponašanja, ali i muzikom. Medjutim, poigravanje nije uvek lako, treba znati i umeti menjati stvari i pretvarati u nešto drugačije. Kako je vama pošlo za rukom da ne kažete ništa, a kažete tako mnogo, melodijom? Šta vas je navelo da u svetu neophodne komunikacije, pravi način za isto pronadjete u melodiji? Poruka za čitaoce KULT-a?

Za razliku od komunikacije govorom i rečima, muzika ne poznaje granice i komunicira na nekom višem nivou a svi smo mi na ovoj planeti isti i isto reagujemo na nju.

  • Poruka za čitaoce KULT-a?

Lepše je s KULTurom!

Za kraj, uživajte u sjajnoj muzici – EYOT za vas!

Razgovor vodila: Miljana Milanković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *