Sumavatra

Sad smo neizbečni, mlaki i nežni
Ne mislimo: kako su tihi, neizbežni
Vrhovi Morala.

Ohrabri li nas kakav bedni stih
Što ga ispljunusmo jedno veče
I ne znamo da li ga iko ikada
Ponovo u sjaju reče

Po jedna mržnja, veče, u domovini
Zglobove i jezik nam uvija, sve tešnje
Beskrajnom netrpeljivošću stidnih bora
Iz kojih niče crna kora
Kao iz krila tuđeg, čežnje.

Snivamo danju i krijemo lice drago
Na pesnikov Mesec sa zapetim lukom.
Ne milujemo ni bližnjega svoga,
Već ga darivamo, mukom.

Autorka: Gorica Radmilović 

2 mišljenja na „Sumavatra“

  1. Zašto objavljujete radove koji zvuče kao devijacija i uvreda originalne i bezvremesnke književne vrednosti, u ovom slučaju SUMATRE neprevaziđenog Crnjaskog?

    1. Stvaranje u neprekidnom dijalogu sa tradicijom, ocenjivanje i preocenjivanje, vrednovanje i prevrednovanje! Kretati se putem koji se stvara sa svakim korakom i najzad postati put. Dijalog sa tradicijom nije nužno njeno poništavanje i odbacivanje. To je mogućnost da stvaramo. Prošlo u sadašnjem možda nije moguće u svojoj prvobitnoj punoći, ali je to svakako živo prisustvo koje se menja samim tim što se menja vreme u kojem postoji. U suprotnom ne bi bilo „živo“. Po prvi put ponovo ispevati pesmu znači sagledati je u sadašnjem vremenu i kroz sopstvenu poetiku i shvatanje poezije. Metaformoze ne degradiraju i ne uništavaju tradiciju, samo je oživljavaju u savremenosti.

      Živimo u jednom stvralačkom dobu. Na sve se strane gradi. Ako ima i rušenja ono ne dolazi isključivo iz nekog pesimističkog inata već opet iz želje da se posle nešto ostvari. Veliki momenat koji je očekivao Niče došao je. On se zove: preocenjivanje, ponovna procena, svih vrednosti (Umvertung aller Werte). Ne bi se videla konstruktivna snaga ovoga, što se oko nas zbiva. Današnja konstrukcija, stvaranje građenje, duh konstrukcije je baš u tome da se ispituje materijal pomoću koga smo do sada gradili. Ispituje se da bismo znali kako dalje da gradimo. Kulturni život stvorio je mnoge vrednosti. Danas se te vrednosti klasifikuju da bi se pomoću njih moglo ići dalje. Hoćemo da znamo šta imamo, šta nam stoji na raspoloženju, kakva i koja sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *