Ruski čaj

– Čaй?

– Da, konečno!

– Pečenьki?

– Da, konečno!

– Razgovorы, ulыbki, druzья?

– Da!

– Davaйte načnem!

Mala prostorija u potkrovlju gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, pune police knjiga sa kojih se presijavaju imena Dostojevskog, Tolstoja, ili nečiju pažnju ipak više okupiraju pojave opširnih rečnika i leksikona,  i toplina jednostavnog ruskog razgovora.

– Iskusstvo, muzыka, filьmы, istoriя…

– A putešestviя?

– Estestvenno!

Razgovor se vodi „prostim ruskim rečima”, uvek uz tipičan ruski čaj, neizostavan. Daje neku supermoć odlaska barem na sat vremena iz svakodnevnice i posećivanje slovenskog istoka, sve kroz reči, reči, ruske reči. Reči o sebi, reči o drugima, o prijateljima, o porodici, o životu, o velikim i malim temama, o strahovima, idolima, željama i nadama. Razgovor teče spontano, lako, uz razne igre, i uvek uz neke zanimljivosti o Rusiji, uz pratnju organizatora, profesora ruskog jezika u gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” Nenada Spasića, i njegovog saradnika Jelene Zaklan.

– Я ne umeю vse rasskazatь po-russki, možet я ne govorю pravilьno…

– Эto ne važno, dostatočno tolьko imetь želanie vыučitь. A učišь razgovarivaя, razve net?

U takvom ambijentu, prisnom i skoro porodičnom, stvara se ugodna ruska atmosfera, i svako se oseća dobrodošao ne večeri konverzacije, pa čak i sa greškama u govoru, sa manjkom fonda ruskih reči, potrebno je samo ispred vrata ostaviti strah od priče.

Vidimo se svake srede u 18 časova u Ruskom centru gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”!

– Dobro požalovatь!

Autorka: Jelena Salopek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *