Парк изгубљених душа

Шта се дешава када човек изгуби себе?

Где одлази његова Душа?

Не, то није смрт, то је одсуство. Трајно одсуство после које остаје људска љуштура остављена са примитивним разумом емпиријског карактера. Човек онда остане препуштен чулима и краткотрајним памћењем.

Где је онда његова Душа?

Душа онда одлази код оне сличне њој.

На небу, скривено у облацима налази се уточиште.  Парк изгубљених душа.

То место оивичено је лименом оградом. Рђаве шипке са оштрим врховима чувају то место. Ограда је испреплетана полу-сувим бршљаном који се никада неће моћи поправити или увенути. Од капије је остало само једно крило које шкрипи сваким замахом ветра. Парк увек мирише на азот и на сузе. Стазе парка су прожете маглом. Од сувих дрвећа увек падају мртви листови. Увек их има, а стазе су увек чисте. Тамо киша никада не пада, а барице су увек видљиве.

Труле дрвене клупе увек су заузете душама. Тамо оне одлазе када напусте људско тело. Ту су како би пронашле сличне себи, да би нашле неког ко разуме њихову патњу. На средини парка налази се мали рингишпил који се вечно окреће са новим душама. Док су душе старијих људи на клупама, на том рингишпилу се играју душе младих.

Душа нема јасан облик чак ни у том парку. Оне су сиве силуете које наликују на људе без лица. Њихово исповедање није јасно. Њихов шапат се меша са ветром и шумом сувог лишћа.

Понекад се чује и Одинов гавран. Он их опомиње.

Док шапућу, оне се опорављају. Постану светлије. А када постану у потпуности беле, одлазе из тог парка. Додељена су им нова имена. Нове наде.

Постоје и оне душе које никада не напуштају тај парк. Те душе су трајно оштећене људскошћу. Људи знају бити груби чак и према њима. За њих парк има посебан део. Најмрачнији, најхладнији и најмагловитији. Ту маглу пресецају само по неки врхови испуцалих бетонских плоча. У том делу, душе се сахрањују.

Тај парк никада неће бити затворен. Као што ни Човек никада неће престати да сакати Душу.

Аутор: Јован Ђорђевић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *