Izveštaji iz zemlje panjeva (fragmenti)

Verovatno ste čuli za masovne, bespravne seče drveća u Republici Alternativnih Realnosti. Svakog dana čuje se, gotovo ratna, buka, besni zvuk motorne testere, kidanje grana i tresak stabala o zemlju.  Stotinak drveta zatražilo je azil u nacionalnom parku Fruška gora, ali bila su odbijena. Obrazloženje: zbog sumnjive nacionalnosti tražilaca azila, Fruška gora nije u mogućnosti da im obezbedi zaštitu u nacionalnom parku.

Susedne države ograđuju se od dešavanja u Republici Alternativnih Realnosti.

Hungarija razmatra podizanje guste živice, visoke četiri metra, i izgradnju žive ograde od bukve i platana, duž svoje južne granice sa Republikom Alternativnih Realnosti, da bi onemogućila šumu izbeglica u ilegalnom prelaženju na teritoriju Evropske unije. Slučaj je veoma delikatan. Niko još ne može sa sigurnošću da utvrdi šta se događa. Trenutno se za sve drvenaste vrste biljaka smatra da su ugrožene. Obaveštajne službe objavile su da ova deforestacija nije jedna od onih tradicionalnih, prazničnih, koje se odvijaju početkom januara, kad Srbe strefi religiozno ludilo pa seku hrastove do istrebljenja, ritualno ih spaljuju po običajima, kako su to nekad dedovi radili, a sa kojima su izgubili simboličku vezu, kao i duhovnu, sa dedovima.

Na sreću, nešto se od dedova i zadržalo. Srbi su, u ovom, prilično razjedinjeni!

Čekalo se samo gde će prvo da izbije sukob. Umesto u Šumadiji, izbio je, sasvim neočekivano, u Paradoksopolisu. Savez uličnih pišača, ozbiljan kandidat za pobedu na predstojećim pokrajinskim izborima, organizovao je demonstracije ispred Banovine, jer Dunavski park, zbog nedostatka stabala, više nema kapacitet da zadovolji potrebe potrebitih sugrađana. Zato su članovi radikalne frakcije Saveza gađali prozore Banovine brižljivo pripremljenim balon-bombama.

Dancing Trees by Igor Zenin

Ekološki aktivisti iskipovali su nekoliko desetina prikolica dunavca na ulaz zgrade, uključili velike duvače, i napravili peščanu oluju. Više stotina zagrljenih demonstranata pevalo je, onda, jednoglasno:

Ne lomite mi bagrenje,
bez njih će me vetrovi oduvati…

Prolećna kišica nije mogla da pokvari raspoloženje okupljenih ljudi, koji su se zabavljali praveći gigantsku, faloidnu figuru od vlažnog peska, dugačku gotovo koliko i Banovina. Premestili su se onda na Trg Slobode, gde je policija lišila slobode članove grupe građana „Pešačka solidarnost“, koji su izražavali negodovanje zbog uništavanja drvoreda u pešačkoj zoni i ulicama u centru grada. Među njima bilo je i pripadnika Pokreta gorana, koji su, odeveni u majice sa natpisom „Gde god nađeš zgodno mesto/ tu drvo posadi!“, po pešačkoj zoni sadili kartonske makete drveća.

Pridružila im se i horska sekcija omladine Društva dendrofila Republike Alternativnih Realnosti, provokativnom pesmom:

Šuma blista, šuma peva
la kukukukukukuku!

Ni malobrojna paradoksopolijska fauna nije ostala po strani.

Pokret uličnih pasa Paradoksopolisa predvodio je protest faune, noseći veliki transparent sa likom Stefana Sinđeliđa, žandarma koji je poginuo od kuršuma albanskih šumokradica, u šumi, kod Kuršumlije, na dužnosti, braneći javno prirodno dobro.  Društvo za zaštitu životinja išlo je odmah iza njih i čuvalo njihova prava. Jato lokalnih vrabaca, od ranije poznato policiji po reketiranju novosadnskih pekara i buregdžinica, nadletalo je Bulevar Mihajla Pupina sa razvijenom zastavom Velike Dživdživije.

Grupa ogorčenih veverica, koje su izbegle pred organizovanim lignocidom, traže pomoć u hrani, pošto su svoje višegodišnje zalihe morale da ostave za sobom u skladištima, koja su posečena ili potpuno uništena u šumskim požarima. Na inicijativu Pravne klinike za zaštitu životne sredine, Međunarodna unija za zaštitu prirode objavila je fotografije beskrajnih ogolelih prostora u planinskim predelima, i upozorila da se prestane sa eksploatacijom drvne građe i uništavanjem ekosistema. Predsednik Stranke pravoslavne crkve izjavio je: „Samo Bog zna ko je kriv. Ako se zločinci ne pokaju za svoje grehe, neće jesti od drveta života!“

Montirana slika nereda iz Paradoksopolisa obišla je svet. Građani susednih država prestrašeni su gigantskom peščanom faloidnom figurom. Izgleda im kako građani Republike Alternativnih Realnosti protestuju zbog niske stope nataliteta i prete sveopštom kopulacijom.

Winter Thaw by Igor Zenin

Mišljenja građana Hungarije, u Vladinoj anketi, podeljena su na rodnoj osnovi. Muževi se jednoglasno slažu da živicu treba povisiti do deset metara, a žene su više nego spremne se nađu susedima u nevolji i da Srbe dočekaju, kao dobre susedice, širom raširenih ruku. Gulaš je već pristavljen.

Gradonačelnik Paradoksopolisa pokušao je da umiri susede izjavom da, što se tiče gigantske peščane faloidne figure ispred Banovine, nema razloga za paniku. Ona je uperena protiv samo jednog čoveka! Ministar unutrašnjih poslova Republike Alternativnih Realnosti lično je predvodio akciju smirivanja jednog podivljalog drveta u centru Paradoksopolisa. Opkoljeno, u bezizlaznoj situaciji, drvo je pružalo žestok otpor. U očajničkom pokušaju bekstva drvo je nasrnulo na ministra, koji je u tom trenutku evakuisao majku s petnaestoro dece. Munjevitom reakcijom pripadnika antiterorističke jedinice gradskog zelenila, drvo je na licu mesta posečeno, u samoodbrani. Neutralisano drvo srušilo se na staru gvozdenu ogradu Muzeja Vojvodine, razvalilo ju je i iščupalo iz zida klasicističke građevine. Kolateralna šteta je neprocenjiva, ali pomahnitalo drvo je uspešno savladano. Predsednik Republike Alternativnih Realnosti proglasio je dan žalosti. Javnost zanima šta je prouzrokovalo napad drveta na ljude. Prilikom autopsije, utvrđeno je da je drvo bilo drogirano! Oformljena je međunarodna komisija dendropsihologa i  sociodendrologa koji su već počeli da proučavaju ovaj, do sada nepoznati, dendropatološki fenomen.

Nakon kolegijuma održanog u Dunavskom parku, na kom je razmatrana bezbednosna situacija u Republici Alternativnih Realnosti, ministar unutrašnjih poslova upitan je da prokomentariše jednu od svojih izjava od pre nekoliko dana: „Ko šiša drveće!“  On je odlučno poriče: A ne! Vi ste mene pogrešno shvatili! Ja sam rekao: „Ko to sme da šiša naše drveće!“ Verujte našem drveću! Kao što ja verujem! Evo, vidite kako ovo drvo ljubazno nudi slobodnu klupu u svom hladu! I ja ću da sednem! Pozivam drage sugrađane da se oslobode dendrofobije, da izađu u parkove, kao što sam i ja izašao, i da pruže ruku prijateljstva našim drvetima. Mi smo oduvek živeli u simbiozi!

Istog dana, ozloglašena teroristička grupa Crna grana retroaktivno je preuzela odgovornost za sve napade. I za drogiranje nesrećnog drveta ispred Muzeja Vojvodine. Predsednik Republike Alternativnih Realnosti okarakterisao je sve kao pokušaj da se u regionu izazove nestabilnost pred pokrajinske izbore, i najavio odlučnu akciju države protiv Crne grane i ostvarivanja njenih ideoloških i verskih ciljeva. U Republici je uveden najviši stepen pripravnosti. Policijske patrole koje čuvaju institucije Republike Alternativnih Realnosti naoružane su dugim sekirama. Za odbranu ljudi i infrastukture angažovani su iskusni stručnjaci koji pripremaju strategiju da se Crna grana saseče u korenu. Prikriveni islednik otkrio je da su teroristi infiltrirani u JKP-u „Gradsko zelenilo“.

Solitary Together by Igor Zenin

Na informativni razgovor pozvan je direktor JKP-a „Gradsko zelenilo“ i zamenik gradonačelnika i visoki funkcioner vladajuće stranke čiji je odbornik u gradskoj skupštini, vlasnik građevinske firme i vlasnik firme za proizvodnju drvnih briketa i vlasnik rasadnika. On je negirao umešanost u planiranju terorističkih napada i pomaganje terorističim organizacijama.

Politički protivnici povezuju ga sa voždom šumske mafije, poznatim pod imenom general Krčevina, za kojim je raspisana međunarodna poternica zbog predvođenja parašumarskih formacija u napadima na više šumskih lokacija u Bosni, u Trećem balkanskom ratu. On je uhapšen na Kalemegdanu, dok je igrao šah. Nosio je pilotske naočare i dugu sedu bradu. Prepoznao ga je jedan vojni penzioner, po karakterističnom otvaranju. Ispostavilo se da je Krčevina godinama radio kao profesor na Šumarskom fakultetu. Trenutno se nalazi u pritvoru po nalogu Međunarodnog krivičnog suda, koji je protiv njega pokrenuo postupak u vezi sa krivičnim delom lignocida.

Pretpostavlja se da u Paradoksopolisu deluje odred sačinjen od Krčevinih prekaljenih drvoseča koji su mahom oboleli od akutnog termititisa, i pripadnika nekadašnjih specijalnih jedinica „Dabrovi“, koja je posebno utrenirana za operacije u urbanim biotopima. Predvode ih kapetan Cepanica i Džoni Mahagoni, koji se devedesetih obogatio baveći se organizovanim kriminalom i ilegalnom trgovinom luksuznim nameštajem u inostranstvu.

Predsednik Saveza uličnih pišača, u svojoj poslednjoj izjavi pred izbore, obećao je da će se, ako pobedi na izborima, izboriti sa korupcijom i nepotizmom koji vladaju u pokrajinskoj vlasti. Pozvao je građane da na izborima odlučno iseku trule grane i tako spasu naše drvo istorije. U suprotnom, kaže, velika je mogućnost da se Dunavski park preko noći pretvori u Dunavski parking.

Autor: Branislav Čurčov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *