Холденова побуна

К’о на брду ак’ имало стоји више види но онај под брдом – гласи изрека владике Данила. Чини се да је овај Његошев јунак давно наслутио тај исконски закон разумевања света и своје улоге у њему: једна ствар у потпуности је видљива тек са одређене дистанце. За стварање објективне спознаје неопходни су нови видици, потребно је откриће перспективе које није могуће остварити без напуштања топлог и скученог уточишта које зовемо зоном комфора. Међутим, нас са брдовитог Балкана судбина је посејала не у подножју брда: ми одрастамо у котлини. Униформисаност је естетика, једноумље религија, стил врховно начело, обоготворена традиција водиља, затвореност начин живота, а кукавичлук – то му дође као отров за нове нараштаје, пенцилин за нове идеје, једна врста духовне кастрације.

Усамљеност рађа мисао, мисао рађа незадовољство, незадовољство рађа побуну – пише Селимовић. Амерички приповедач Џером Дејвид Селинџер привремено нас усељава у унутрашњи свет Холдена Колфилда, средњошколског тинејџера са почетка педесетих година прошлог века. Шта је и у чему се састоји Холденова побуна? Сазнаћемо ослушкујући струје свести (што је назив за књижевну технику којој пишући овај роман прибегава Селинџер) док пулсирају њујоршким булеварима којима главни јунак ове приче тумара усамљен у свемиру. Сеоба романсијерске прозе из салона у траперице коју је Селинџер овим делом повео изазваће бројне контроверзе, баш као и низ проблематичних али стварних урбаних мотива који су обликовали Холденов лик и причу.

Због личног немара и нереда  Холден је избачен из Пенсија, приватне школе коју је похађао. Његова лична драма не пружа довољно простора за моралисање. Холден је често депримиран, скрхан, помало безвољан, али ретко кад очајан, малодушан и апатичан. Он је помало нестабилна личност: често одушевљава својим запажањима праћеним луцидном духовитошћу, а понекад се у његовом карактеру назиру чудне емотивне празнине, аномалије и недостатак породичне бриге и љубави. Његова сећања на детињство и преминулог млађег брата су једнако ведра и мрачна, жива и трауматична. За старијег брата каже да се продао; оца помиње као адвоката-каријеристу, а његова мајка одаје утисак круте и снобовске личности. Једина светла тачка јесте Холденова млађа сестра Феба.

Ученичка јавност Пенсија фрагментирана је и издељена на шепртљаве интелектуалце, фрајере који јуре најбоље рибе, кретене којих се сви колне, католике, буржује, сиротињу и све друге могуће скупине жигосане етикетама које се провлаче из генерације у генерацију. Холден не воли шаблоне, и то не само тинејџерске и школске: баш зато што презире форматираност, он презире свет одраслих. Холден је прек и наиван: али, јесмо ли икада ближи истини него у тренутку наивности? Наш јунак је идеалиста, човек искрених намера:  његове методе понекад јесу лажљиве и шибицарске, али нема сумње у његову храброст и одлучност. Холден не зна шта хоће, али зна шта неће. Њему је доста свега.

Он много пије, најчешће виски са содом. Често проводи време са девојкама. Иако повремено испадне приглуп, доследан је у свом противљењу фолирању и фолирантима. Филм и позориште га не инспиришу. У књигама види капацитет, доста чита. Књижевност се намеће као начин за артикулацију Холденовог бунта. Амбијент кроз који се креће, у коме обитава – улице, барови, проституција – има потребну дозу новине, нејасноће, егзотике, кршења друштвених норми. Својим одударањем ствара плодно тло и привлачи бунтовног Холдена. Само, куда ће ова авантура заиста одвести нашег јунака?

Природно, моје симпатије биле су на страни Холдена. Мој ум покушавао је да разлучи две перцепције његовог лика, две црте његовог карактера. Холден је, несумњниво, бунтовник. Да ли је Холден бунтовник са разлогом? Бојим се да није. Његов бунт није усмерен ка стварању услова за промену – као и код већине тинејџера. Високо ценим његов искрен и суштински напор који је избијао из сваког његовог покрета и питања – чак и оног најбаналнијег о паткама – међутим, тај капацитет је изгубљен у некој врсти сизифовске борбе са самим собом. Одбацити оно што је стварно, али не и истинито (Миљковић) – а што старији често спочитавају као непризнавање реалности – јесте племенито. Међутим, покушавајући да буде ловац у житу Холден губи свој циљ и његова побуна се гаси. На крају ни сам не зна шта он заправо жели. Његов авантуризам се гаси у нихилизму, а бунт, уместо да прерасте у револуцију, остаје на нивоу младалачке интифаде, незрелог истресања и борбе са фрустрацијама.

Оно што је требало да буде његов опроштај са сестром Фебом донеће разрешење Холденове личне драме. Призор Фебине детиње радости га смирује. Можда је то заправо сјај оног класја детињства којем прети понор, драж коју борећи се са неминовним безуспешно покушава да заштити? Ова завршна сцена у потпуности пацификује Холдена и ставља тачку на његову авантуру. Оно што следи јесте сусрет са родитељима и упис у нову школу у септембру. Ипак, дечко из Селинџеровог пера ушао је у историју књижевности као један од најпопуларнијих и најтрајнијих књижевних јунака у коме не само да уживају, већ његове муке проживљавају генерација младих читалаца који у Холдену препознају властити лик. Шта је то што ми можемо да научимо из његовог искуства?

Изгледа да су буне за идеале изашле из моде. Друштвом царују највулгарнији инстинкти социјалдарвинистичке покварености: ко јачи тлачи, већи једу мање. Немојмо бити као инсекти који читавог живота гмижу у сопственим нискостима, неспособни да узлете. Будимо одважни, макар помало били дрски и наивни – будимо храбри. Чак и када нас живот притера у ћорсокак и немамо снаге ни капацитета да нађемо излаз – будимо као Холден, али са једном разликом: научимо да ствари посматрамо из птичије, а не из жабље перспективе збуњеног и неотесаног тинејџера. Нека наш велтшмерц не спласне у малодушности, али – нека не прерасте у лутајући пројектил безразложног и неартикулисаног бунта. Киш је био управу, само будале су задовољне својом судбином. Нека незадовољство буде баласт за будући развој, нека буде тресет из кога ничу нове идеје. Будемо ли се тиме руководили, далеко ћемо догурати.

Аутор: Војислав Дурмановић   II-1

One thought on “Холденова побуна”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *