„Šesto čulo“ Miroljuba Todorovića

„Možda smo na putu prema jednom planetarnom mišljenju, jednom mišljenju koje je neodvojivo od započetog planetarnog iskustva.“
Akselos1)

Miroljub Todorović je rođen 5. marta 1940. godine. Rođen je sa Suncem u Ribama.  Analizom astroloških efemerida za datu godinu i dati datum saznajemo da autor ima predispozicije za postojanje onoga što bismo, laički, mogli nazvati „šestim čulom“. Svakako da ga ono nejasno, ono nadrealno i metafizičko oduvek privlači. Pokušaćemo da pratimo tragove horoskopa, astrologije i sinhroniciteta u određenim aspektima njegovog stvaralaštva.

Beleška, koju je autor ostavio jedne subote 24. februara 1979. u Dnevniku signalizma objašnjava nam značaj planetarnog kod antičkih Grka. Naime, oni su „suštinu planetarnog“ videli u „lutajućem putovanju“.2) Ribe, kao dvanaesti horoskopski znak, kao treći vodeni znak,3) svakako mogu biti shvaćene kao simbol lutanja. Simbol večite potrage za nekim višim smislom. Veruje se da postoji dvostrukost ovog znaka, Ribe koje plivaju uzvodno i Ribe koje plivaju nizvodno. Stalno kretanje prisutno je u njihovim životima. Postavlja se pitanje: možemo li autora smatrati „onim koji luta“?

U Dnevniku signalizma primetna je zastupljenost astrologije. Konkretno, dnevnog horoskopa za Ribe. Prvi trag horoskopa pronalazimo u okviru beleške ostavljene u nedelju, 17. januara 1982. Ribama se tog dana „predviđala“ dobra volja, želja da pomognu drugima, ali i svest o tome da im neće biti uzvraćeno istom merom.4) Skoro tri meseca kasnije, 13. aprila iste godine, autor ponovo navodi dnevni horoskop za Ribe. Melanholične su tog dana i prati ih osećaj krivice.5) Kraj maja, date godine, Ribama donosi promenu raspoloženja i lepšu energiju.6)

Prvu belešku o dnevnom horoskopu za Ribe 1983. godine, Miroljub Todorović ostavlja u nedelju 6. marta. Ono što je posebno interesantno kod ove beleške jeste propratni autorov komentar. Ribama se tog dana „predviđa“ dobro raspoloženje, naklonjenost zvezda, velika želja za radom, ali i neki „presudan” glas. Autor će nakon fragmenta iz dnevnog horoskopa za njegov sunčani znak napisati: „Hvala Bogu!“7) 13. juna iste godine Ribama se daje nada da će se njihovi planovi ostvariti, ali im se preporučuje da budu strpljivi.8) Poslednja beleška o Ribama ostavljena je u ponedeljak, 14. novembra, i ukazuje na moguće promene u poslovnom životu svih Riba, kao i na postojanje nekih „lepih trenutaka“ vezanih za privatni život pripadnika ovog znaka.9)

Interesantan je podatak da je svoju pesničku knjigu Pucanj u govno Miroljub Todorović želeo prvobitno da naslovi kao Horoskop.10) Da bismo saznali da je, tri meseca kasnije, Dragan Lakićević iz izdavačke kuće „Rad“ odbio „knjigu Horoskop“.11) Knjiga Pucanj u govno objavljena je 2001. godine, u izdanju Beogradske izdavačke kuće Latrina.

Pomenuli smo ranije da će se naša potraga za elementima astrologije u delima Miroljuba Todorovića odnositi i na postojanje određenih sinhroniciteta i slučajnosti. Naime, u prilog tezi da je šesto čulo autora pronašlo svoje mesto i u njegovim delima, može nam poslužiti beleška iz Dnevnika signalizma, napisana 8. avgusta 1982. godine, u okviru koje autor piše o tornadu, koji izaziva „kišu riba“ kada se formira iznad vode. Pomenuta kiša riba dogodila se „u noći između 22. i 23. jula 1892.“ godine.12) Uporednim proučavanjem astroloških efemerida za dati datum, i efemerida za datum autorovog rođenja dolazimo do više nego zanimljivih saznanja. Naime, u noći kada se dogodila pomenuta kiša riba, astrološko Sunce je bilo na samoj granici dva znaka, na poslednjem stepenu Raka. Mesec i Venera bili su u Raku, a Rak je prvi vodeni znak. Primetna je velika zastupljenost vodenog elementa, jedna prava atmosfera za „astrološku kišu“. Interesanto je i to da je autor rođen u godini kada je astrološki Jupiter bio u Ovnu (uz njegovu Veneru i Saturn), a u noći kiše riba takođe je astrološki Jupiter bio u Ovnu. Jupiter je planeta koja za dvanaest godina obiđe jedan astrološki krug, stoga šanse da se dogodi ovakvo poklapanje datuma nisu male. Ostaje otvoreno pitanje: da li je autor slučajno ostavio baš ovu belešku, za baš ovaj datum ili je sledio šesto čulo?

U okviru knjige Dnevnik signalizma (2) 1984-1989, Miroljub Todorović piše i o Klimakteričnim godinama.13) Navodi verovanja „starih astrologa“, koji su smatrali da  sedma i deveta godina života, kada se pomnože sa neparnim brojevima, daju kao rezultat kritične godine u životu određenog natusa. Ističući i veliki uticaj Saturna „zle planete“, kao i „Veliki klimakterijum“ koji se odnosio na 63. godinu života koju bi preživeo „mali broj ljudi“.14)

U okviru pesničke knjige Svinja je odličan plivač i druge pesme u pesmi „Sasvim svejedno“, Miroljub Todorović piše i sledeće stihove:

„ (…) ja imam šesto čulo tehnički sasvim
ispravno njime ću ići na Veneru…“15)

Ovim stihovima mogli bismo potvrditi našu tezu o „šestom čulu“ autora, ali i zatvoriti naše malo istraživanje i potragu za astrološkim elementima prisutnim u njegovim delima.

Literatura

Miroljub Todorović, Svinja je odličan plivač i druge pesme, Tardis, Beograd, 2009.
Todorović, Miroljub, Dnevnik signalizma 1979-1983, Tardis, Beograd, 2012.
Miroljub Todorović, Dnevnik signalizma (2) 1984-1989.

Autorka: Rajna Cvetković

FUSNOTE:   [ + ]

1. Preuzeto iz knjige Miroljuba Todorovića, Dnevnik signalizma (2) 1984-1989,elektronski izvor, 96. http://www.miroljubtodorovic.com/pages/zacitanje.htm
2. Miroljub Todorović, Dnevnik signalizma 1979-1983, Tardis, Beograd, 2012, 7.
3. Atrološki znaci dele se po elementima, i mogu biti: vatreni, zemljani, vazdušni ili vodeni.
4. Isto, 213.
5. Isto, 302.
6. Isto, 354.
7. Isto, 550.
8. Isto, 684.
9. Isto, 762.
10. O ovoj nameri autora više saznajemo u belešci iz dnevnika koju je napisao 13. septembra 1983. godine.
11. Miroljub Todorović, Dnevnik signalizma 1979-1983, Tardis, Beograd, 2012, 773.
12. Isto, 415.
13. Klimakterične godine odnose se na pojam iz tradicionalne astrologije i ukazuju na kritičan period po fizičko zdravlje natusa i njegovu vitalnost.
14. Miroljub Todorović, Dnevnik signalizma (2) 1984-1989, elektronski izvor, 257. http://www.miroljubtodorovic.com/pages/zacitanje.htm
15. Miroljub Todorović, Svinja je odličan plivač i druge pesme, Tardis, Beograd, 2009, 63.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *